Search
Close this search box.

Šabić: Mekteb Vlasinje je najsvjetlija tačka džemata, postali smo brend

Podijeli članak:

Vlasinje je mjesto podijeljeno entitetskom linijom između opština Jajce u Federaciji BiH i Mrkonjić Grada u RS-u. Ovo mjesto, do rata, u cjelini pripadalo opštini Mrkonjić Grad, dok danas pripada Jajcu, samim time i Medžlisu IZ Jajce.

Ramazanske aktivnosti

Ramazan je mjesec posebnih dužnosti i posebnih radosti za sve muslimane. To je mjesec jedne drugačije organizacije i uređenja i određenja svakidašnjeg života muslimana i donosi jednu posebnu aromu i duševno nastrojenje ljudi, jednu drugačiju orijentaciju u svakidašnjem ponašanju i postupanju.

– Hvala Allahu Milosnom, Vlasniku svega, salavat donosimo na dragog poslanika Muhammeda , a.s.. Uporedo sa svakodnevnim obavezama i izazovima s kojima se susreću svi, pa i mi u Vlasinju, vjerski život također teče svojim tokom. Uz redovne ibadetske aktivnosti poput beš – vaktova, džume – namaza petkom i mekteba, uvijek imamo i povremene poput šerijatskih vjenčanja, dova za useljenja, akika, mevluda… Praktično bismo mogli imamski rad mogli podijeliti na: rad s djecom, sa mladima i s najzrelijim dijelom džemata – porodičnim članovima. Lično, naglasak u svom radu stavio sam na rad s najmlađima, u čemu na koncu bilježimo i najbolje rezultate, rekao je Ilhan ef.Šabić, imam u džematu Vlasinje.

U opisu imamskog posla je da stalno radi s ljudima. Da li to bila žalost ili radost, pa i nešto sasvim drugo. On je vrlo zahtjevan i složen,  a emanet ovog posla vrlo je težak teret kojeg nose imami.

– Imam nema radno vrijeme, uvijek je u potrebi biti dostupan vjernicima. Svoju misiju smatraću uspješnom ukoliko budem znao da sam bio sebebom ostavljanja bar jedne loše navike kod pojedinca. Naše navike, to smo mi u suštini. Dakle, kod vjernika najviše cijenim samodisciplinu i karakter koji je spreman na promjenu, rekao je.

Džemat Vlasinje prednjači i na području Muftijstva Travnik po pitanju iznosa prikupljenog zekata i sadekatul-fitra, ali i po humanitarnim akcijama.

– Hvala Allahu svijest o četvrtom stubu islama – zekatu je iz godine u godinu sve veća kod vjernika, posebice Vlasinjaca, koji obračunavaju svoj imetak i shodno propisima nisaba izdvajaju u Bejtul mal, odakle se shodno 60. ajetu sure Et – Tevbe raspodjeljuje različitim kategorijama. Uz zekat naravno, također u istom trenutku muslimani daju sadekatu-l-fitr. Hvala Bogu, uspjesi iz ovog segmenta vjerskih aktivnosti su konstantni, pa je tako unazad nekoliko godina džemat Vlasinje dospio na vrh kao najuspješniji na području Muftijstva travničkog. Koristim ovu priliku da zahvalim svojim džematlijama za savjesno davanje zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtul mal, i da Allahu dovu učinim im uveća nafaku i imetke njihove, ističe Šabić.

Nižu uspjehe

U vremenu opće moralne krize, neadekvatnog obrazovanja i čestog vršnjačkog nasilja svaki trud i uspjeh, bilo pojedinca ili kolektiva, je za posebnu čestitku i nagradu. Mekteblije sa Vlasinja bilježe jako dobre rezultate na mnogim takmičenjima.

– Mekteb Vlasinje je postao brend. Najsvjetlija tačka džemata, a usudio bih se reći i šire. U tri godine, koliko sam na službi u džematu Vlasinje, teško je i pobrojati sve uspjehe koje smo zabilježili, a da opet sve to ne bude narcisoidno i sebično. Na mektebskim takmičenjima smo postigli zavidne rezultate u protekle dvije godine, kako na nivou medžlisa Jajce, tako i na nivou Muftiluka Travnik. Također, vrlo uspješno obituje i škola Kur'ana “Ebu Bekr es-Siddik”, koja daje svoje rezultate, pa npr. imamo 32 djece koja uče kur'an od 41 upisanih; 2 djece je naučilo suru Jasin napamet, 1 dijete Amme džuz… Prošle godine smo imali svečanost hatmi, a 17 učenika je polagalo iste. Ove godine opet imamo hatme, ako Bog da, a 12 je kandidata. Zadnji u nizu od uspjeha je učešće i pobjeda našeg učenika mekteba Sejde Šahmana u kvizu Rijaseta IZ BiH na radiju BIR, te ušao u SUPER FINALE, a učešće je ostvario pobjedom na mektebskom takmičenju na nivou medžlisa. Hvala Allahu, trud i rad se isplate još na dunjaluku, a nadamo se najvećoj i konačnoj nagradi, Allahovoj, zadovoljno nam je ispričao Ilhan ef.

Ilhana ef. pitali smo, da li bi odabrao isti put u svom životu ili bi uradio nešto drugačije? Ipak, on isključivo razmišlja da danas – sutra bude samo bolji, da popravi sebe od jučer.

– Teško je reći šta bi insan uradio da ponovo ima šansu za nešto. Prije svega, Allahu Milosnom zahvaljujem što me počastio da budem musliman. Biti imam je velika odgovornost. Pripisuje se hazreti Aliji, r.a. da je kazao: “Ako ti se ukaže prilika da budeš imam, uzmi najbržeg konja i bježi daleko koliko možeš!”, upravo ukazujući na odgovornost ovog misijskog posla. Vjerniku nije ni dozvoljeno razmišljanje “Šta bi bilo – kad bi bilo” jer zna da sve što ga je zadesilo, nije ga moglo zaobići, i sve što ga je zaobišlo, nije ga moglo zadesiti! Tako da, isključivo razmišljam da danas – sutra budem bolji, popravim sebe od jučer, rekao je Šabić te dodao:

Na kraju, Allaha molim u dovi da nam primi naše ibadete u ramazanu, te da nam ramazan bude prekretnica, da svoj život uskladimo sa Islamom i njegovim istinama.

Obnova džamije

Prva džamija u Vlasinju, koja je po kazivanju najstarijih džematlija izgrađena oko 1891. godine,  bila je u centru sela gdje su sada mezari. Poslije Drugog svjetskog rata je premještena na sadašnje mjesto i od tada je dva puta proširivana, posljednji put od 1988. do 1992. godine.

Nakon povratka džematlija Vlasinja iz muhadžirluka pokrenuta je akcija i izgrađena je najveća džamija na području Medžlisa Jajce i s dvije munare, a svečano je otvorena 2. avgusta 2009. godine.

Zasluge za gradnju ove džamije pripadaju džematlijama Vlasinja koji su svojim sredstvima finansirali gradnju džamije i pratećih objekata. Veliku podršku pržili su im i vjernici iz drugih mjesta.

Složni i humani

Prema popisa stanovništva iz 1991. godine na Vlaisnju je živjelo 1.117 stanovnika, od toga broja bilo je 961 Bošnjaka. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine na Vlasinju živi 842 Bošnjaka, ali realno gledajući taj broj puno je manji, zbog migracija i velikog broja Vlasinjaca koji žive van naše zemlje.

Vlasinjici se ističu po mnogo čemu na području naše općine Jajce. Osim što su dobro organizirani i složni, oni su pokazali mnogo puta i tu humanu stranu. Realizirali su veliki broj humanitarnih akacija, a cifra od 40.000 KM nije im bila problem da je skupe za nekoliko dana i omoguće svojoj mještanki operaciju.

Ako ste u potrazi za čistim zrakom, tj. onim koji je najmanje onečišćen zagađenjem i prelijepim prirodnim pejzažima, obavezno trebate posjetiti Vlasinje koje je udaljeno od Jajca svega 44 kilometra.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Današnjim utakmicama u grupama A i B će početi drugo kolo Evropskog prvenstva u...

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni...

Vrtoglavih, gotovo tri hiljade maraka, iznos je potrošačke korpe za mjesec april, dok penzije...

Pripadnici specijalne jedinice italijanske policije uhapili su 22-godišnju djevojku iz Bosne i Hercegovine u...

Tragedija se dogodila u mjestu Radešine, kod Konjica, gdje se utopio maloljetnik.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj o radu Ekspertskog i Pravnog tima u vezi...