Search
Close this search box.

Šabić: Gašenje signala FTV-a je anticivilizacijski čin

Podijeli članak:

Signal Federalne radio-televizije ugašen je prvi put otkako postoji ova televizija, a ovakav postupak  uprave BHRT-a, direktor FTV-a Džemal Šabić smatra anticivilizacijskim činom, neprimjerenim za Evropu i državu koja želi biti dio nje.

– Prvi put otkako je uopće započeto emitiranje TV signala u Sarajevu signal jednog javnog emitera je ugašen. To je jedan anticivilizacijski čin, kojem su skloni najrigidniji režimi u duboko zapuštenim, zaostalim egzotičnim državicama. Vrlo rijetko smo svjedočili ikada ovakvim stvarima, jer riječ je o javnom servisu. Ovo je vrlo usporedivo s onim što je načinila vlast na čelu sa Netanjahuom u Izraelu, protjeravši i ugasivši izvještavanje Al Jazeere. Ovo što je uradio Belmin Karamehmedović i aktuelna vlast u BiH koja ga podržava, a nadam se da će istupiti, najprimitivniji je oblik koji se može desiti danas u javnom rakursu – kaže Šabić.

Test za društvo

Dodaje da je ovaj događaj test za kompletno društvo, za pravosudne institucije kojima se menadžement Federalne televizije danas obratio, ali i političke institucije.

– Imamo situaciju u kojoj je normalno da javni servis, to nije privatna stanica, zbog duga za četiri mjeseca, koji iznosi oko milion maraka, ugasi BHRT, koji je dužan oko 100 miliona maraka po osnovu poreza, dugovanja komitentima, doprinosa vlastitim radnicima kojima 10 godina nisu uplatili niti jednu marku za doprinose i kojima neredovno isplaćuju platu. Pri tome, BHRT nije htio potpisati ugovor s Elektroprivredom BiH uz Novu godinu, te je tako načinio štetu od pet i po miliona maraka za obje kuće. Ovo je zloupotreba javnog dobra, pozicije koju obnašaju direktor i uprava BHRT-a – ističe Šabić.

Zakonske procedure

Osim na vlastima, koje su dopustile da dugogodišnji problemi u odnosima javnih servisa u BiH kulminiraju velikim dugovanjima, tužbama, pa i gašenjem signala FTV-a, mnogi odgovornost vide i na menadžmentima.

– Ja sebi mandat ne dajem, niti oduzimam. Niti sam sebe ostavio, niti postavio. U zadnjih desetak godina, kada je meni mandat istekao, bilo je nekoliko politika na vlasti, bile su sve politike na vlasti … one imaju zakonske procedure koje trebaju provesti, dopuniti, popuniti Upravni odbor, koji je onda obavezan imenovati novo rukovodstvo FTV-a. Tako da ne bih ulazio u ono što nije moj posao, a ovaj posao, na koji sam imenovan uz podršku međunarodne zajednice na prvi mandat, moram da radim – ističe Džemal Šabić, direktor TV FBiH.

 

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...