Jajce Online
GLOBUS

Rusi tvrde: ‘Ukrajina sprema provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporižje, znamo i točan datum!‘

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je optužilo Ukrajinu da 19. kolovoza planira „provokaciju“ u nuklearnoj elektrani Zaporižji, tijekom planiranog posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa, prenose ruski mediji.  

Moskva tvrdi da ukrajinsko topništvo planira otvoriti vatru na elektranu kako bi potom Kijev optužio Rusiju za izazivanje nuklearnog incidenta. 

Dvije strane se od kraja srpnja optužuju za granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi.

Rusko ministarstvo tvrdi kako nema teškog ruskog naoružanja kod nuklearke, sada pod kontrolom Moskve, kao ni na obližnjem

području. 

„Tamo se nalaze samo jedinice koje osiguravaju područje“, naglašava se u priopćenju. 

Ministarstvo je istaknulo kako „ruske oružane snage poduzimaju sve potrebne mjere za sigurnost nuklearne elektrane Zaporižje“. 

Radi sigurnosti nuklearke i omogućavanja inspekcije, Antonio Guterres i Sjedinjene Države prošli su četvrtak pozvale na uspostavljanje demilitarizirane zone oko elektrane. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je pozvao na „hitnu“ inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju. 

Povezane vijesti

Neki će Rusi ipak izbjeći mobilizaciju i bez bijega iz zemlje: I bjeloruski lider Lukašenko ima važnu poruku za rezerviste

admin

Vojnici idu od vrata do vrata, lokalci u panici: ‘Ovo nije referendum, Rusi imaju zlokobniji plan‘

admin

Eksplozija u Zagrebu: Oštećeno nekoliko automobila i stubišta stambenih objekata

admin