Jajce Online
GLOBUS

Rusi ogorčeni, od Bugara se ovome nisu nadali: ‘Sada, nakon ove gluposti, naše veleposlanstvo više ne može normalno funkcionirati!‘

Rusko veleposlanstvo u Sofiji ne može nastaviti s uobičajenim radom nakon što je Bugarska protjerala 70 diplomata, priopćila je Moskva.

“Sada, nakon ove gluposti…, veleposlanstvo više ne može normalno funkcionirati”, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja novinska agencija Interfax. 

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih obitelji u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani iz te zemlje EU-a pod sumnjom za špijunažu.

Rusija je zauzvrat zaprijetila da će potpuno zatvoriti svoje veleposlanstvo u Sofiji.

“Politizirana odluka Sofije da neopravdano smanji naše diplomatsko osoblje u Bugarskoj sigurno neće ostati bez bilateralnog odgovora”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u ponedjeljak, a prenosi agencija France Presse.

Kazavši da je bugarsko protjerivanje “daleko nadišlo diplomatsku praksu”, pozvala je Sofiju i EU da “razmisle o načelu reciprociteta” u diplomatskim odnosima.

Europska diplomacija “treba shvatiti da nepromišljena podrška pojedinih država članica proturuskim akcijama nameće cijeloj Europskoj uniji odgovornost za njihove posljedice”, uključujući i što se tiče uzvratnih mjera Rusije, dodala je.

EU sa svoje strane “žali zbog neopravdane prijetnje Ruske Federacije da će prekinuti diplomatske veze s Bugarskom”, opisujući tu mjeru kao “nesrazmjernu”.

Mnoge europske zemlje protjerale su ruske diplomate nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače, a Moskva je odgovorila sličnim potezima.

Povezane vijesti

Vučić: Uvođenje sankcija Rusiji koštalo bi Srbiju njenih principa

admin

Planirate u Njemačku? Sada je prava prilika, upravo traže strane kvalificirane radnike i dodatno su olakšali uvjete: ‘Godišnje bi nam ih trebalo pola milijuna‘

admin

Dva Rusa i Ukrajinac pokušali upasti u tvornicu kalašnjikova u centralnoj Albaniji. Zaustavila ih je vojska, a ima i ozlijeđenih

admin