Search
Close this search box.

Ruše fabričke hale, zemljište prodaju lokalnim moćnicima

Podijeli članak:

Opština Istočno Novo Sarajevo u kojoj su poslovali industrijski giganti, sada je opština čija privreda se bazira na uslužnim djelatnostima i izgradnji stambenih zgrada. Da će ponovo biti proizvodnih pogona, obećava SNSD-ovo lokalna vlast, te najavljuju otvaranje poslovne zone u krugu nekadašnje firme RAOP. Opozicija ovo obećanje vidi kao još jedno namještanje unosnih poslova privatnicima bliskim vlastima.

Većina preduzetnika u Istočnom Novom Sarajevu bavi se uslužnim djelatnostima, a načelnik ove opštine SNSD-ov Jovan Katić kaže da mala i srednja preduzeća predstavljaju pokretačku snagu privrede Istočnog Novog Sarajeva.

“Sigurno da je preduzetnička djelatnost možda i naš najveći privredni sektor, iako zapošljava mali broj ljudi. Naravno da ne smijemo zanemariti ni građevinski sektor iz kog dolaze firme sa možda i najvećim brojem zaposlenih”, ističe Katić.

SNSD-ova vlast koja u posljednjih 12 godina rukovodi Istočnim Novim Sarajevom, hvali se brojem privatnih radnji i zgrada, jer se ne mogu
pohvaliti izgradnjom novih i očuvanjem starih proizvodnih pogona, ističu iz lokalnog SDS-a.

Predsjednik Aktiva mladih ove stranke u Istočnom Novom Sarajevu Boris Obradović podsjeća na tužnu sudbinu industrijskih giganata E-RAOP-a, TAT-a, MOFAS-a i Laste koji su poslovali u Istočnom Novom Sarajevu…

“Svi su uništeni i imovina koja je pripadala tim gigantima je rasporadata lokalnim moćnicima koji su bliski vlastima SNSD-a”, naglašava Obradović.

– Hiljade ljudi je radilo u četiri- pet velikih fabrika kojih sada nema u Istočnom Novom Sarajevu, kaže član Predsjedništva Narodnog Fronta Slađana Jašarević.

“Neko je to sve poravnao da bi došao do atraktivnog zemljišta. Da barem prave neke proizvodne pogone, da nešto rade… Prave se stambeni objekti i poslovni prostori gdje se većinom otvaraju kafići, restorani i kladionice. Došlo se do toga da su jedina radna mjesta ona ugostiteljskih radnika i radnika u kladionici”, naglašava Jašarević.

Načelnik Jovan Katić je najavio nova radna mjesta i to ne u turizmu i ugostiteljstvu, već u firmama u budućoj poslovnoj zoni, koju kako kaže,
privatni preduzetnici planiraju praviti u obuhvatu bivše fabrike RAOP.

“Privatni investitori rade… Trenutno je u izradi master plan i postoji mogućnost za dolazak novih privrednika, ne iz Istočnog Sarajeva, nego i iz država u okruženju”, dodaje načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

Međutim, Jašarević kaže da se narod naslušao ovakvih obećanja, te podsjeća na to da su iz SNSD-a prije sedam godina najavili otvaranje poslovne zone u krugu propale fabrike FAMOS na Palama, ali da ta industrijska zona ni danas ne postoji.

(BN) Foto: Ilustracija

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...