Search
Close this search box.

Ruralni turizam sve više privlači turiste: BiH ima najljepša etno sela

Podijeli članak:

Posljednjih godina u BiH je ruralni turizam sve popularniji. Uz brojna seoska gazdinstva, sve je više etno sela, koja postaju značajan dio turističke ponude i koja iz godine u godinu sve više privlače kako domaće, tako i strane goste.

Čista priroda

Tako brojni gosti žele svoj odmor provesti u čistoj prirodi, povezivanju s lokalnim stanovništvom, upoznavanju s tradicijom i običajima, ali i domaćim specijalitetima.

Ruralna turistička ponuda razvija se u svim dijelovima BiH, a nerijetko se iznosi kako naša zemlja ima najljepša etno sela, od onih koja pružaju istinski doživljaj sela sa svojim autohtonim kućicama pa do nešto luksuznijih s bazenima, spa centrima i drugim sadržajima.

Prema dostupnim informacijama, u BiH se nalazi više od 25 etno i eko sela koja su atraktivna za posjete tokom cijele godine.

Etno selo „Stanišići“: Nalazi se u srcu semberske ravnice. Facebook

Vjerovatno, među najpoznatije spada Etno selo „Stanišići“ koje se nalazi u srcu semberske ravnice, tri kilometra od Bijeljine. Osim autentičnih drvenih kućica, vodenice, hambara za žito i drugih sadržaja koji oslikavaju život na selima u Varešu i onim na planinama Zvijezda i Romanija, tu su i dva hotela s pet zvjezdica, kao i tri restorana.

Etno selo Čardaci nalazi se u srcu Bosne, u Vitezu, jedinstvenom okruženju na obali rijeke Lašve, gdje je 60 smještajnih jedinica građeno prema uzoru na bosanske kuće.

Etno selo „Herceg“: Ima 50 kamenih objekata. Facebook

Etno selo Herceg u Međugorje slovi kao jedno od najljepših. Prostire se na površini od pet hektara i s 50 kamenih objekata. U kompleksu su hotel i restoran, a u blizini se nalazi vinograd s autohtonim sortama žilavka i blatina. Također, tu je i otvoreni bazen izgrađen materijalima koji doprinose zaštiti okoliša.

Od drveta

U sklopu kompleksa centralno mjesto zauzima motel koji je sagrađen od drveta. Za sve one koji žele dodatno osvježenje tokom ljetnih dana, dostupan je i bazen na otvorenom.

Etno selo „Čardaci“: Na obali rijeke Lašve. Facebook

Cijene smještaja u etno i eko selima zavise od brojnih faktora, ali petodnevni odmor za porodicu s dvoje djece može se pronaći po cijeni od 700 KM do 1800 KM, kao i više od 2.000 KM.

Od Rostova do Neuma

Etno selo Babići nalazi se na Rostovu, poznatom mjestu za skijanje, između Travnika i Bugojna, a eko selo „Raj u raju“, također poznato po svom jedinstvenom ambijentu, praktično je na pola puta između Sarajeva i Mostara, kod konjičkog sela Idbar.

Etno Begovo selo nalazi se na području Nišićke visoravni, etno selo Remić u Prozor/Rami, Agroturizam Matuško kod Neuma…

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...