Search
Close this search box.

Rudnici boksita Jajce od opštine Sanski Most traže više od milion maraka

Podijeli članak:

Kompanija Rudnici boksita Jajce podigla je tužbeni zahtjev protiv općine Sanski Most kojim traži finansijsku nadoknadu u iznosu od preko milion maraka zbog zabrane eksploatacije boksita na području Palanačkog polja, u blizini Lušci Palanke, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta.

“Ova kompanija je podnijela zahtjev i dobila dozvolu za istraživanja ležišta boksita i započeli su s tim aktivnostima. U međuvremenu je Općinsko vijeće donijelo odluku o proširenju vodozaštitnih zona, čime je obuhvaćen prostor gdje su se vršila istraživanja i time su svi radovi morali biti stopirani”, rekao je Sabahudin Paunović, općinski pravobranilac.

Prema njegovim riječima, tužilac je u međuvremenu tražio zastoj postupka očekujući da će Općinsko vijeće promijeniti svoju odluku, ali do toga nije došlo, pa je sudski postupak trenutno u toku.

Inače, pomenuta odluka donesena je prije tri godine i njome su tada znatno proširene vodozaštitne zone, te propisane rigorozne mjere zaštite izvorišta rijeka Zdena i Dabar, s kojih se obavlja vodosnabdijevanje pitkom vodom.

To je uključivalo i zabranu eksploatacije mineralnih sirovina na širem području Palanačkog polja, gdje se nalaze rudokopi boksita. Istraživanjima koja su provedena prije više decenija ustanovljeno je kako se pomenuti izvori vodom snabdijevaju upravo s pomenutog polja, gdje se nalazi njihova vodoakumulacijska zona.

U preduzeću Rudnici boksita Jajce su tada naveli kako su poslije inspekcijskog nadzora bili primorani sve poslove zaustaviti u mjesecu, te da im je nanesena velika šteta jer su u ove aktivnosti uložili velika sredstva. Naveli su kako su u periodu prije toga vršili istraživanja nalazišta boksita, te su za to pribavili sve potrebne dozvole, uključujući i onu koncesionu. Planirali su proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih radnika, među kojima bi bio najveći broj radnika iz povratničke populacije. Pomenuta odluka donesena je na osnovu elaborata koji je uradila jedna firma iz Zavidovića uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija, a njome je Palanačko polje prekategorisano u najvišu vodozaštitnu zonu.

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Mnogo toga se promijenilo u modernoj porodici, a ono loše uglavnom ispaštaju najmlađi, identičan...

Iako prenatrpanost turista izaziva glavobolje za lokalno stanovništvo Japana, postoji jedna grupa koja profitira...

Danas u ponoć istječe rok do kojega se državljani BiH koji žive u inozemstvu...

Željeznice Federacije BiH u prvoj polovini 2024. godine uplatile su prema javnim fondovima 19.330.225...

Iako je prva donacija hrane oslobođene plaćanja PDV-a na adrese javnih kuhinja i udruženja...

Porez na prazne stanove postaje sve aktuelnija tema u Bosni i Hercegovini.