Rudari u RS obilježili svoj dan

Danas se obilježava dan ljudi koji radni vijek provode pod zemljom, nerijetko u nesigurnim uslovima. Rudarski praznik Sveta Varvara među rudarima u Republici Srpskoj ove godine protiče radno i skromno, uz poruke – omogućiti sigurnost na radu i bolje plate.

[embedded content]

U ukupno 20 rudnika u Bosni i Hercegovini rudari svakodnevno zarađuju “hljeb sa sedam kora”. Bilo da su u pitanju površinski kopovi ili jame, nerijetko rade u neizivjesnim uslovima i izloženi velikom riziku.

U ugljevičkom gigantu, koji proizvodi trećinu električne energije u Republici Srpskoj, rudari su od 1978. do 2020. godine iskopali 55 miliona tona uglja. Zbog rada na površinskom kopu njihov položaj je nešto bolji, a ove godine, uprkos pandemiji, nastavili su pripreme i za otvaranje novog površinskog kopa.

Iako nove tehnologije donose modernizaciju procesa rada, rudarski posao i dalje je izuzetno težak i zahtjevan. Dok rudari koji provode radni dan ispod zemlje strahuju za goli život, u ništa boljoj situaciji nisu ni radnici na površinskim kopovima.

Iako je posao rudara među najrizičnijim, primjetan je nesrazmjer težine posla i zarade. Pored obezbjeđenja energetske nezavisnosti, rudnici i rudari su žile kucavice lokalnih zajednica u kojima djeluju. Tako je i u Ugljeviku, gdje je počev od imena opštine, sve vezano za rudnik.

Povodom Dana rudara iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske saopšteno je da preduzimaju sve moguće mjere kako bi bile ublažene posljedice pandemije na cjelokupnu privredu pa i rudarstvo, koje su već nastupile i koje će, nažalost, biti prisutne i u narednom periodu.

BHRT