Rotirajući gradonačelnik u Mostaru – Dobra ili loša ideja?

Nakon prekinute sjednice Gradskog vijeća u Mostaru i predložene rotacije gradonačelnika, uslijedile su brojne reakcije – neki su tu ideju prihvatili, dok je za neke sve predstava i cirkus.

[embedded content]

Dok lider HDZ-a BiH traži pomoć OHR-a, OSCE, Delegacije Evropske unije i Abasade SAD-a kojima je uputio pismo, Izetbegović odgovara, da Čovićevo pismo vrvi neutemeljenim i uvredljivim tvrdnjama i tezama.

Rotirajući gradonačelnik u Mostaru – ideju je ponudio SDP nakon što su ispali iz utrke u prvom krugu, a predviđa izmjenu tri gradonačelnika svakih 16 mjeseci.

MIRSAD BEHRAM, novinar

“Ta je ideja s jedne strane zanimljiva, ali mislim da bi samo još više zakomplicirala stanje u Mostaru, najblaže rečeno”, rekao je Behram.

Kada bi ona i bila prihvaćena, gradonačelnik koji da ostavku nakon što mu krug završi ostao bi bez vijećničkog mjesta, a stalno bi se mijenjali funkcioneri na svim pozicijama u Gradskom vijeću. Iz SDP-a kažu da samo tako ne bi bilo priče o pobjednicima i gubitnicima.

BORIS ČERKUČ, novinar

“Tražiti da se igra fair play samo u Mostaru, a ne u Federaciji je neozbiljno i u tom kontekstu gledam tu famoznu rotaciju. Od HDZ-a se očekuje da napusti praktički već dobivene pozicije”, kazao je Čerkuč.

HDZ je takav prijedlog ocijenio protuustavnim. Dragan Čović obratio se međunarodnim institucijama navodeći da se anithrvatskom histerijom pokušava uništiti perspektiva Mostara. Kako je visoki predstavnik nedavno reagirao zbog tajnog glasovanja, reakciju očekuju i sada.

IVAN ZELENIKA, predsjednik Gradskog vijeća Mostara (HDZ BiH)

“Kako je visoki predstavnik kazao da je za poštivanje Ustava u Mostaru, očekujemo da povuče sve mehanizme koje može, da se ispoštuje taj Ustav nametnut od visokog predstavnika”, istakao je Zelenika.

A dok se čeka hoće li visoki predstavnik ovoga puta uopće reagirati, ideju o rotiranju prihvatio je SDA, PMP, a ponuđena je i Našoj stranci.

ARMAN ZALIHIĆ, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (SDP, BH. blok)

“Ako netko ne želi ući u tu priču ne možemo ga tjerati, ali ako dogovorimo i s drugim strankama, ja sam za to da i HDZ može uvijek ući u tu priču i imati trećinu mandata za gradonačelnika iz HDZ-a”, objasnio je Zalihić.

Ukoliko HDZ ne uđe u priču, iz SDP-a kažu rotirat će se dva gradonačelnika iz SDA i Bh. bloka na mandat od dvije godine. Postavlja se pitanje koliko je to realno.

BORIS ČERKUČ, novinar

“Ako stavimo stvari u kontekst izbacivanja HDZ-a, što je jučer rekao Arman Zalihić, da će otpisati HDZ ako ne pristanu na ovo. Stani čovječe, pa HDZ jedini može blokirati dvotrećinsku većinu koja je potrebna za sve veće odluke nakon izbora gradonačelnika”, naglasio je Čerkuć.

Pitali smo se je li došao red da HDZ blokira sjednicu, nakon što su je do sada prekidali vijećnici SDA i Bh. bloka.

IVAN ZELENIKA, predsjednik Gradskog vijeća Mostara (HDZ BiH)

“Nijednom nismo zatražili prekid sjednice jer nam je u interesu izabrati gradonačelnika. Pozicija naša je da bez vijećnika HDZ-a nijedan proces i nijedna odluka se neće moći donijeti”, dodao je Zelenika.

Nastavak još uvijek prve sjednice održat će se za manje od 48 sati. Iako djeluje vrlo skoro, očito je da su mnoga iznenađenja moguća. A što će nas dočekati u ponedjeljak, novi prekid sjednice ili konačni odabir gradonačelnika, nitko nam nije mogao kazati.

BHRT