Roditelji iz Jajca najavljuju štrajk: Traže hitne promjene u školi ‘Berta Kučera’

Podijeli članak:

U matičnoj školi “Berta Kučera” u Jajcu, roditelji su izrazili ozbiljne zabrinutosti u vezi sa sadašnjim uslovima obrazovanja svoje djece. Ovi zabrinuti roditelji istakli su nekoliko ključnih zahtjeva, tražeći hitne promjene kako bi poboljšali obrazovno iskustvo svoje djece, piše Jajce Online.

Prvi i najvažniji zahtjev odnosi se na organizaciju smjena. Roditelji smatraju da postojeći raspored smjena ne odgovara potrebama djece i porodice te da je nužna njegova promjena kako bi se stvorili bolji uslovi za učenje i ravnoteža između škole i porodičnog života.

Osim toga, roditelji su izrazili potrebu za poboljšanjem uslova u školskim učionicama i prostorijama. Iako su nastavnici i učitelji uložili trud da stvore inspirativno okruženje za učenje, postojeći resursi su nedostatni i zastarjeli. Ovi roditelji žele da se osigura da njihova djeca imaju pristup modernim i adekvatnim školskim resursima koji će im pomoći u razvoju svojih potencijala.

Kako bi prikupili podršku i konkretne prijedloge od roditelja, provedena je i anketa. Rezultati ankete su bili jasni – većina roditelja izrazila je potrebu za promjenom smjena kako bi se olakšalo svakodnevno funkcioniranje obitelji i omogućilo bolje usklađivanje škole s porodičnim obvezama.

Nadalje, roditelji su najavili mogući bojkot nastave kako bi privukli pažnju na svoje zahtjeve. Ovo je korak koji su odlučili poduzeti kako bi skrenuli pažnju na ozbiljnost situacije i potrebu za brzim djelovanjem kako bi se riješili problemi u njihovoj matičnoj školi.

–  Zahvaljujemo roditeljima na učešću u sastanku održanom dana 28.8.2023.godine u prostorijama matične škole. Rezultat elektronske ankete u vezi mijenjanja smjena u matičnoj školi, koja je provedena tokom prošle sedmice, je sljedeći: 236 odgovora DA, 7 odgovora NE, ukupno se izjasnilo 243 roditelja. Svi prisutni roditelji su se saglasili sa sljedećim zaključcima: 1. Zahtijevamo preraspodjelu i poboljšanje uslova učioničkog i kompletnog prostora u matičnoj školi u skladu s važećim propisima i mijenjanje smjena na sedmičnom nivou za sve učenike matične škole “Berta Kučera” u Jajcu počev od prvog dana školske 2023/24. godine. 2. U cilju ostvarenja navedenih zahtjeva roditelji će bojkotovati nastavu na način da neće poslati djecu u školu od 4.9.2023.godine do ispunjenja zahtjeva. Okupljanje roditelja ispred škole zakazujemo za dan 4.9.2023.godine (ponedjeljak) od 11 do 13 sati. O ovome ćemo blagovremeno obavijestiti medije, rekli su iz Vijeća roditelja Osnovne škole “Berta Kučera”.

Ova inicijativa roditelja škole “Berta Kučera” ukazuje na ozbiljnu zabrinutost za kvalitetu obrazovanja njihove djece i stavlja naglasak na potrebu za hitnim akcijama radi poboljšanja školskih uvjeta. Nadaju se da će njihovi zahtjevi biti čuti i da će školske vlasti poduzeti korake prema poboljšanju uvjeta u školi kako bi osigurali bolje obrazovno iskustvo za sve učenike.

Pitanje ostaje kako će se školske vlasti i lokalna zajednica nositi s ovim izazovom u narednim danima i sedmicama.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od...

Ryanair je prošle sedmice najavio uvođenje letova za Sarajevo iz pet evropskih gradova počevši...

U subotu, 9. prosinca, restoran Gastro Globus u Zagrebu bit će poprište svečane donatorske...

Konkretni koraci prema suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesijskih ugovora za planirani projekt...

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava...

Okružni sud u Banjaluci osudio je Vladimira Čančara, specijalistu ginekologije i akušerstva iz Univerzitetske...