Search
Close this search box.

Rješenje imovinsko-pravnih odnosa na Vlašiću

Podijeli članak:

Zaustavljena je stagnacija, turističkog razvoja planine Vlašić. Naime, nakon dugogodišnje borbe, Opštinski sud u Travniku donio je presudu u korist kompanije, koja upravlja skijaškim stazama. Uz, značajno poboljšanje uslova za skijanje i druge zimske aktivnosti, Vlašić bi mogao biti pozicioniran među vodeće lokacije zimskog turizma u Bosni i Hercegovini.

Presuda Općinskog suda u Travniku, označava novu eru u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja za planinu Vlašić, koja su do sada bila kočnica razvoja ovog područja. To je najsnažniji zamah u posljednjih 25 godina u razvoju zimskog turizma na ovoj planini. I ogroman iskorak ka pozicioniranju među prepoznatljive turističke destinacije u regiji.

MIROSLAV MATOŠEVIĆ, ravnatelj Turističke zajednice SBK

“Pa evo ja mogu reći, kao turistički djelatnik da nam je drago da napokon pri kraju je to rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i odnosa na Vlašiću, jer zapravo razvoj kompletan Vlašića je na neki način taoc nerješeno imovinsko-pravnih odnosa. Evo sud je presudio, ono što je nama drago da nakon presude suda postoji mogućnost daljeg razvoja.”

GORAN ŠARIĆ, SRC “Vlašić” Travnik

“Sud je presudio očekivano, u biti samo naše pravo da i dalje koristimo naše skijaške staze u koje smo ušli privatizacijom. Mi smo ispunili sve uslove koje nam je agencija postavila i naravno da smo pravni sljedbenici sportskorekreacionog centra Vlašić. Nastavljamo sa pružanjem usloga vertikalnog transporta i sa izgradnjom novih instalacija”.

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ovdje na planini Vlašić, omogućava do sada najveće investicijske zahvate i donosi veliki potencijal za razvoj zimskog turizma.

GORAN ŠARIĆ, SRC “Vlašić” Travnik

“Prvi naš plan je izgradnja četverosjeda to je ono što je neophodno za razvoj turizma na Vlašiću, to je centralna staza Babanovac, skidamo stari ski lift i postavljamo četverosjed malo duži nego što je bio i pojačavamo zasnježivanje. Sad moramo da dobijemo urbanističku i građevisnku dozvolu, pa da počnemo gradnju. Evo to je sve u proceduri”.

MIROSLAV MATOŠEVIĆ, ravnatelj Turističke zajednice SBK

“Nama je cilj da se samom skijaškom infrastrukturom definitivno će se pojačati i kvalitet i same smještajne ponude jer, jedno drugo prati, ali evo ja se nadam i dolasku kvalitetnijih naših gostiju, a ne samo iz BiH i regije, nego iz cijele Evrope, jer mislim da možemo biti ovdje u BiH konkurenti Evropskom turističkom tržištu – Evropskom zimskom turističkom tržištu”.

Rješenje imovinsko-pravnih pitanja ujedno je stvaranje prepostavki za višemilionske investicije i razvoj turizma na znatno većem prostoru Vlašića, jer je sada, prema procjenama stručnjaka, iskorišteno samo 20 posto potencijala. Vlasnici skijaških centara tvrde da infrastrukturni zahtjevi nisu glavna prepreka, te se čekuje da će modernizacija infrastrukture privući nove investitore. To će rezultirati obnovom i poboljšanjem turističke ponude.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...