Rim pokreće proizvodnju “Sputnjik V”

Ruski Fond za direktne investicije i kompanija “Adijen farma i Biotek” potpisali su sporazum o proizvodnji vakcine “Sputnjik V” u Italiji, koja bi trebalo da bude pokrenuta u julu, saopšteno je iz Italijansko-ruske privredne komore.

“Ova odluka omogućiće otvaranje novih radnih mjesta i u potpunosti kontrolisati proizvodni proces preparata. Predviđeno je da se do kraja godine proizvede 10 miliona doza”, navodi se u saopštenju.

Privredna komora aktivno je pomagala organizovanje pregovora između italijanskih i evropskih kompanija i predstavnika ruskih vladinih agencija radi razgovora o mogućnosti proizvodnje vakcine protiv kovida 19 “Sputnjik V” u Italiji.

Predsjednik Italijansko-ruske privredne komore Vinčenco Trani rekao je za “Sputnjik” da je ovaj sporazum prvi takve vrste sa evropskim partnerom i da je ovo istorijski korak koji će privući nova ulaganja u italijanske farmaceutske kompanije.

Vakcina “Sputnjik V”, koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja” u saradnji sa ruskim Fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Vakcina je napravljena na provjerenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 odsto.

BHRT