Search
Close this search box.

Rijeci Neretvi prijeti ekološka katastrofa

Podijeli članak:

Rijeka Neretva se ponovo suočava s ekološkom krizom koja izaziva uznemirenost kod lokalnog stanovništva i ekoloških aktivista.

Prema izjavi Neđada Selimotića, predsjednika Ribarskog društva USR Neretva 1933 iz Mostara, južni tok rijeke ponovno je pogođen teškim zagađenjem koje negativno utječe na bogatstvo i raznovrsnost njenog ekosistema.

“Nažalost, Neretva se sve češće suočava s ovim izazovima, a posljednji incident zagađenja potvrđuje da su učestalost i ozbiljnost posljedica ovakvih događaja u porastu. Visok stepen zamućenja nije samo vizualni problem, već predstavlja ozbiljnu prijetnju za floru i faunu koja naseljava ovu izuzetnu rijeku”, izjavio je Selimotić.

Također je pozvao ribare i svjedoke zagađenja da hitno prijave svaki slučaj zamućenja na kontakt brojeve ribočuvarske službe.

“Brza i odlučna reakcija ključna je za sprječavanje daljnjeg širenja ovog problema i smanjenje njegovih štetnih posljedica na ekosistem Neretve.”, izjavio je Selimotić

Apelirao je na sve ribare i sve ljude koji su svjedoci ovih nemilih događaja da odmah prijave svaku pojavu zamućenja na broj telefona 063 406 257, koji pripada šefu ribočuvarske službe ili na broj 036 319 063 USR Neretva 1933.

“Ova kriza zahtijeva hitnu i koordiniranu akciju lokalnih vlasti, institucija za zaštitu prirode, ribara i svih građana koji cijene Neretvu kao jedan od ključnih prirodnih resursa Hercegovine. Samo zajedničkim snagama možemo zaštititi Neretvu za buduće generacije i očuvati je kao centar biološke raznolikosti i prirodne ljepote”, zaključio je Selimotić.

 

 

(Una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...