Rifeta Turanović: Planinu će pomaknuti samo onaj ko je na početku pomicao kamenčiće

Učiteljica Rifeta Turanović je zaposlena u Osnovnoj školi “Jajce” Kruščica, PŠ Kuprešani. Svojom predanošću, radnom etikom i ljubavlju prema djeci, svaki školski čas pretvara u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

O odluci da izabere ovo zanimanje kaže:

“Potičem iz porodice prosvjetnih radnika i ljubav prema ovom pozivu se javila od moje rane mladosti. U prosvjeti sam već 27 godina, a 3 godine sam radila na drugim poslovima.“

Njeno školovanje u Banjaluci je prekinuo rat. Nastavila je studij u Zenici uporedo s radnim obavezama. U tom period radila je i na više projekata koji su pomogli njenim đacima u onim teškim ratnim i poratnim vremenima.

Integracija romske djece u obrazovni sistem

Osnovnu školu “Jajce” Kruščica pohađa 40 učenika iz reda romske populacije, a 10 učenika će uskoro biti uključeno u predškolsko obrazovanje. Riječ je o učenicima od prvog do petog razreda. Također, učenici viših razreda pohađaju PŠ Divičani.

“Svi učenici na početku školske godine dobiju besplatne udžbenike, ruksake, školski pribor, odjeću, obuću, higijenska sredstva, užinu za svaki dan koja uključuje sendvič, voćku i slatkiš. Zbog vanrednih okolnosti učenici su dobil zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju. Na kraju školske godine organizuje se izlet za koji učenici također imaju sve besplatno. Veliki broj učenika, njih 20 (od prvog razreda pa do srednje škole) imaju stipendiju od različitih organizacija.

U nastavi imamo dva asistenta koja rade s djecom koja imaju poteškoće u radu. Nažalost, ove godine nismo dobili sredstva za angažovanje medijatora, a potreba za angažmanom zaista postoji.” – objašnjava Turanović.

Napominjemo, ne postoji adekvatno sistemsko rješenja koje bi pomoglo ovoj djeci. Navedene aktivnosti se uglavnom finansiraju iz projekata koje učiteljica obavlja volonterski uz pomoć nevladinih organizacija.

Tradicionalno obilježavanje Dana Roma

Dugi niz godina Osnovna škola “Jajce” Kruščica obilježava Dan Roma različitim aktivnostima: školske priredbe, okrugli stolovi, radionice, sportska takmičenja, bazari, itd.

Inicijator svih aktivnosti je učiteljica Rifeta Turanović, a podršku joj rado pružaju i radne kolegice, posebno medijatorica Edina Ramić. Ne izostaje ni podrška vjerskih službenika: Edina Hajder iz Evanđelističke crkva, glavni imam Zehrudin ef. Hadžić iz Medžlisa IZ i gvardijan fra Vinko Marković iz Katolička crkva.

“Dan Roma je Centralni događaj u našoj školi. Puno truda i rada ulažemo u organizaciju. Taj dan se sumiraju rezultati za prethodnu godinu i planiraju buduće aktivnosti.”- kaže učiteljica Turanović.

Nažalost, niko od učenika, roditelja i ostalog stanovništva naselja Skela ne govori romski jezik. Nastava i vannastavne aktivnosti se održavaju na bosanskom jeziku.

Humanost i ravnopravan tretman

Učiteljica Rifeta Turanović intenzivno radi na prevazilaženju kulturnih i nacionalnih barijera, razvija osjećaj solidarnosti i prijateljstva među djecom.

“Svu djecu tretiram ravnopravno. Budući da dugi niz godina radim ovaj posao oslanjam se na svoje iskustvo kao i amanet mojih rahmetli roditelja da trebam biti dobar čovjek- spreman pomoći ljudima u nevolji.

Seminari, edukacije i različite vrste angažmana su sastavni dio našeg rada. Često i sami iniciramo različita predavanja kako za nastavnike tako i za roditelje.”- kaže nam ova divna učiteljica.

Njena poruka mladim kolegama/kolegicama: “Da bi radili ovaj posao prije svega je potrebno da budete dobar čovjek. Planinu će pomaknuti samo onaj ko je na početku pomicao kamenčiće “

 

 

(mreza mira)