Revizori “češljali” rad Parlamentarne skupštine BiH

Podijeli članak:

Iz budžeta Parlamentarne skupštine BiH prošle godine je izdvojeno oko 234.000 KM kako bi se isplatile otpremnine zbog odlaska u penziju dva državna službenika, četiri radnika, te četiri delegata u Domu naroda i dva poslanika u Predstavničkom domu.

Navodi se ovo u izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji u Parlamentarnoj skupštini BiH za prošlu godinu, koji je sačinila kancelarija za reviziju institucija BiH.

U izvještaju stoji da su isplaćene otpremnine za dva državna službenika iznosile između 14.471 KM i 16.826 KM, a za četiri radnika od 5.937 do 9.143 KM. Najviše novca izdvojeno je za otpremnine poslanika i delegata, koje su se kretale u rasponu od 28.263 do 29.797 KM.

Podsjetimo, otpremnine zbog odlaska u penziju u prošloj godini isplaćene su poslanicima SDS, Mirku Šaroviću i Draganu Mektiću, delegatima SNSD, Lazaru Prodanoviću i Nikoli Špiriću, te delegatu HDZ i lideru te stranke Draganu Čoviću, kao i delegatu i predsedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću.

Prodanović je dobio 28.425 KM otpremnine, Špirić 29.797, Šarović 28.263 KM, Mektić 28.770 KM, Izetbegović 29.673 KM, a Čović 29.777 KM.

U izvještaju revizora se ističe da su ukupni rashodi Parlamentarne skupštine BiH u prošloj godini iznosili oko 17 miliona KM, što je za skoro dva miliona više u odnosu na 2021. godinu.

Revizori u svom izvještaju skreću pažnju na kršenje Zakona o radu u institucijama BiH, navodeći da su u prošloj godini dvije osobe zasnovale radni odnos na određeno vrijeme do tri mjeseca, i to u tri navrata, bez raspisivanja javnog oglasa.

Kancelarija za reviziju je upozorila da su tokom revizije uočili nedostatke i manjkavosti sistema unutrašnje kontrole i u dijelu upotrebe službenih vozila.

Ističe se da je Parlamentarna skupština imala na raspolaganju 16 vozila, a ukupni rashodi za upotrebu službenih vozila iznosili su 203.787 KM.

– Ponovo je konstatovan nedostatak u načinu vođenja evidencija o korištenju službenih vozila. Naime, u evidencije se ne unose svi propisani podaci, a prilikom kontrole potrošnje goriva na putnim nalozima nema potpisa i ovjere od strane ugovorenog ponuđača – upozorili su revizori.

Pojasnili su da su na odabranim uzorcima putnih naloga za službena vozila uočili kako se u pojedinim slučajevima ne upisuju svi traženi i relevantni podaci, kao što su relacije putovanja, detaljna kilometraža (upisuje se samo početna i krajnja kilometraža u mjesecu), a nema ni potpisa osoba koje su koristile vozila. Takođe, na putnim nalozima u zemlji pređena udaljenost ne odgovara putnoj relaciji i slično.

Pored ovoga, revizori upozoravaju i na „slabosti“ pri realizaciji troškova reprezentacije.

– Utvrđeno je kako se u svim slučajevima ne navode adekvatna i jasna obrazloženja nastanka troška reprezentacije – ističe se u izvještaju.

Revizori navode da je u prošloj godini na troškove reprezentacije potrošeno 85.234 KM.

(BN/Srpskainfo)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.

Zukan Helez, ministar odbrane BiH bio je večerašnji gost “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem”...