Revidiranje i digitalizacija biblioteke Medžlisa IZ-e Jajce

Biblioteke čuvaju historiju staru stotinama godina. Iako je većina informacija dostupna putem interneta, mnoge informacije još uvijek možemo pronaći i u bibliotekama, u tekstovima klasičnog ili digitaliziranog oblika.
Biblioteka je usmjerivač i utemeljivač naših interesovanja kako profesionalnih, tako i ličnih. Ona je memorija čovječanstva i bez nje bi svaka generacija morala da počinje ispočetka u prikupljanju informacija.

Uviđajući njenu izuzetno važnu ulogu, Medžlis Jajce, u periodu od februara do augusta 2021. godine izvršio je digitalizaciju i inventuru knjiga i tako oformio skroman, ali raznovrstan knjižni fond.

Pored inventure knjiga, ovim projektom urađena je i klasifikacija knjiga po UDK (univerzalna decimalna klasifikacija knjiga), a nakon toga i digitalizacija naslova knjiga u programu “BookDB2”.

Ovim popisom, ustanovljeno je da knjižni fond Medžlisa Jajce raspolaže sa 2.502 naslova, od 402 različita autora i 234 izdavača knjiga.

Uređenje i klasifikaciju knjižnog fonda Medžlisa Jajce obavila je Ehlimana Drek, kojoj se ovim putem zahvaljujemo na doprinosu. Na ovaj način oživljen je knjižni fond, a s tim olakšano pretraživanje i pronalaženje raznih naslova.

Medžlisova biblioteka izgradnjom Bosanske kuće u haremu džamije, dobiti će svoj prostor kao i naziv u skorijem vremenu.

 

 

(MIZ Jajce)