Search
Close this search box.

Retrospektivna izložba slika Samira Hažbića u Bihaću

Podijeli članak:

U Gradskoj galeriji u Bihaću otvorena je retrospektivna izložba slika Samira Hažbića akademskog slikara iz Jajca kojom je prikazan njegov umjetnički rad u posljednjih 15-tak godina.

Inače, Hažbić je redovni učesnik likovne kolonije „Admir Lješčanin – Duga“ u Kulen Vakufu i osnivač likovne kolonije u Jajcu a do sada je učestvovao na više samostalnih i grupnih izložbi u BIH i inozemstvu.

Iako je Samir Hažbić svestran umjetnik njegova inspirativna baza je rodni kraj. Motivi kojima se u mislima ali i na platnu stalno vraća su grad Jajce i rijeka Pliva, koje obogaćuje vlastitim iskustvom i emocijom.  Pritom kreira novu estetiku u kojoj vlada harmonija.

Pored poluapstraknih slika s motivima prepoznatljivih znamenitosti različitih gradova Hažbić je i autor ciklusa portreta poznatih ličnosti poput glumaca Mustafe Nadarevića i Zaima Muzaferije te akademika Dževada Hoze.

Samir Hažbić jedan je od najproduktivnijih akademskih slikara u BIH i izložba u  Gradskoj galeriji u Bihaću samo je dio njegovog bogatog umjetničkog opusa.

Hažbićeve slike odišu skladom motiva, kolorita i formata gradeći miran i idiličan svijet koji svi zainteresirani mogu upoznati posjetom izložbi u Gradskoj galeriji u Bihaću do 29. aprila ove godine.

 

 

(rtvusk.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka