“Respiratori”: Slučaj vrijedan 10,5 mil. KM poreskih obveznika

Sve je počelo 25. 4. 2020. kada su na aerodrom u Sarajevu došli respiratori. Tri dana kasnije ostvorila su se brojna pitanja. Udarna vijest – način nabavke respiratora. Kako je vršen odabir dobavljača, da li su konsultovani stručnjaci, i koja je tržišna vrijednost respiratora.

[embedded content]

Bez komentara su bili i premijer, federalni ministar zdravstva, ali i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije. Srebrena malina se oglasila saopćenjem.

A onda ozbiljniji nastavk priče, slučaj od kantonalnog Tužilštva preuzima državno. Iza zatvorenih vrata u prostorijama SIPA-e: Novalić, Solak, Hodžić. Potom su uslijedile istražne radnje i pretresi prostorija FUCZ, Srebrene maline. Sipa je izvještaj predala Tužilaštvu,

Nakon vještačenja Tužilaštva – zaključak da nisu za korištenje na intenzivnoj njezi u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom. Očekuje se i javno saslušanje.

U međuvremenu je suspendiran direktor FUCZ Fahrudin Solak. Razmatrala se i mogućnost raskida ugovora, ali uzalud. A onda nova briga – ko je uradio specifikaciju nabavljenih uređaja? Upravo na ovo pitanje dobili smo odgovor.

Oba doma federalnog parlamenta su tražila hitnu smjenu Solaka. A onda je na sarajevski aerodrom stiglo i preostalih 20 respiratora, čije je plaćanje PDV-a bilo upitno zbog blokade računa firme Srebrena malina.

Zanimljivo je da niko od nadležnih ovaj put nije bio na aerodromu osim medijskih ekipa.

Afera „Respiratori“ dobila je epilog hapšenjem premijera Federacije BiH Fadila Novalića i dvojice ključnih aktera, direktora Federalne civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića.

Ročište praćeno uz veliki broj medijskih ekipa, koje su čekale ishod Suda na prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi jednomjesečni pritvor. Sve je trajalo dugo u noć, potom je prijedlog odbijen.

Izrečene su mjere zabrane koje su se odnosile na zabranu sastajanja sa svjedocima i međusobnog sastajanja osumnjičenih. Мanje se pisalo u medijima o aferi, a onda se ponovo pokrenula priča o namjeni respiratora i njihovoj verifikaciji. FUCZ je raspisala tender za njihovo montiranje. Nakon brojnih trzavica verifikaciju je počela firma Verlab.

A onda je 4. decembra podignuta optužnica protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, firme Srebrena malina i Jelke Milićević. Optužnicu je Sud potvrdio. I tako na teret stavio Novaliću i drugima krivično djelo u vezi s nabavkom 100 respiratora. Na ročištu 29. januara OPTUŽENI negirali krivicu.

U međuvremenu, firma Verlab završava verifikaciju bez detalja za javnost. U Federalnoj upravi civilne zaštite kažu kako poces verifikacije nije prošlo svih 100 respiratora.

U Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine tvrde kako se respiratori mogu korisititi kao stacionarni i mobilni. Posljednjim pretresom je nastavljen slučaj “Respiratori” težak 10,5 milionа maraka.

BHRT