Republika Srpska proslavlja deveti januar, Dan RS

U Banjaluci i drugim gradovima sve je spremno za današnje obilježavanje devetog januara, Dana Republike Srpske.

Iz Kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović saopšteno je da će na današnjoj svečanosti biti dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom 9. januara.

U okviru Dana Republike Srpske biće održan i svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, a potom će u Sportskoj dvorani „Borik” biti održana svečana akademija.

Prije defilea, predviđeno je okupljanje i postrojavanje učesnika na stadionu Fudbalskog kluba „Borac”, odakle će se Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića uputiti do Trga Krajine, gdje je predviđeno obilježavanje Dana RS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve građane Republike Srpske da na Dan Republike, 9. januara, dođu u Banjaluku i pokažu da je okupljanje tog datuma daleko moćnije i važnije od svih oni koji na njega nasrću.

Dodik je istakao da je Republika Srpska iznad današnjeg vremena i da je pokazala da može da preživi izazove koji su bili egzistencijalni za njen opstanak.

„Nismo poklekli i nećemo pokleknuti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i poručio da će se 9. januar obilježavati i ubuduće.

Dodik je rekao da je ponosan što je bio akter dešavanja u vrijeme stvaranja Republike Srpske i dodao da razumije, zna i može da svjedoči da tada nije bilo vojnih niti bilo kakvih pokreta, jer 9. januara 1992. godine nije bilo oružanih sukoba.

Prema njegovim riječima, politička volja o stvaranju Republike Srpske isključivo je donesena političkom voljom srpskog naroda i njihovih predstavnika.

„Onog momenta kada su neke zemlje zapada prihvatile i priznale BiH, tada je počeo rat u BiH, a to je bilo nekoliko mjeseci poslije”, naveo je Dodik.

„Za nas je 9. januar važan datum. Mi ne očekujemo da to Bošnjaci podrže i da slave, ali bi bilo korektno da prestanu da osporavaju taj datum sa sviješću da je za nas to važan datum”, istakao je Dodik, koji je iskazao zahvalnost svim ljudima koji su 9. januara 1992. godine bili na politikama stvaranje Republike Srpske.

Dok je za Srbe 9. januar jako važan datum, Bošnjacima je taj dan neprihvatljiv iz više razloga.

Između ostalog, u pitanju je prva apelacija Ustavnom sudu BiH, čiji je podnosilac bio Bakir Izetbegović.

Ustavni sud BiH je, na zahtjev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, donio presudu kojom se kao Dan Republike Srpske mora odabrati drugi datum, ali su građani na referendumu sa više od 99 odsto izglasali da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske.

Prema tumačenju bošnjačke strane, stvaranje RS značilo je teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda BiH, iz čega „jasno proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog – srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava”.

Kako tvrde, svako određivanje praznika entiteta koji simbolizuje samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u BiH predstavlja mjere koje vode razlikovanju, isključenju, ograničavanju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu i da ima cilj da naruši ili kompromituje priznanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uslovima, ljudskih prava i osnovnih sloboda u svim oblastima života.

Građani Republike Srpske na referendumu su, međutim, odlučili drugačije.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Republika Srpska je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i smatra se njenom nasljednicom.

BHRT