Rekonstrukcija tragedije kod Posušja: Sa rodbinom i familijom komunicirali do 4 ujutro

Kad su se tačno ugušili, utvrdit će obdukcija. Mediji su pisali da je s njima bio još barem jedan mladić koji je nakon ponoći otišao kući, jer je morao na posao u jedan ugostiteljski objekt na Blidinju. Njega je, navodno, odvezao jedan od smrtno stradalih koji se, nakon što je ostavio prijatelja, vratio u vikendicu.

Pouzdano je utvrđeno da su vršnjaci i rodbina s njima komunicirali sve do 4 ujutro.

No, onda su prestali odgovarati na pozive i poruke. Mladići i djevojke iz obližnje vikendice, koji su, također, slavili Novu godinu, ujutro su ih našli mrtve. Kucali su im, ali niko nije odgovarao pa je jedan mladić razbio prozor i ušao unutra. Tamo ga je dočekao stravičan prizor – osmero mladih ljudi već je bilo mrtvo, prenosi “Novi“.

“U susjednoj vikendici bile su, također, mlađe osobe koje su čekale Novu godinu. Oni su prvi primijetili da niko nije izašao iz vikendice koja se nalazila u blizini. Nakon toga su pokušali ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju”, izjavio je komesar MUP-a ZHK Milan Galić.

Policija je brzo sigla, ali mogla je samo konstatirati smrt.

Kako je rečeno za Avaz, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tokom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerovatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih,.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

Tijela su pronađena oko deset sati

Tijela osmero mladih pronađena su oko deset ujutro. Vijest se odmah proširila cijelim krajem. Kako je ubrzo ustanovljeno, umrli su rođeni iste, 2001. godine. Petero ih je studiralo u Mostaru.

Na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju sinoć se okupilo nekoliko stotina građana koji su zapalili svijeće i odali počast osmero preminulih sugrađana.

Građani Posušja su, kako javljaju lokalniji mediji, bili u suzama zbog tragedije koja je potresla Posušje, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Izvor: haber.ba