Rediteljica najbolje predstave u Jajcu: Ako smo iskreni prema sebi, temi i kazalištu, a najviše publici, onda je sve moguće

Podijeli članak:

Rediteljica iz Zagreba Marina Petković Liker odlukom stručnog  žirija Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine dobitnica je nagrade za režiju predstave “Kroz proces 10.6.93” Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

“Kroz proces 10.6.93” je autorski projekat Marine Petković Liker  koji je na ovogodišnjim Pozorišnim igrama osvojio i nagradu kao najbolja predstava u cjelini, dok je ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Mostar pripala nagrada za kolektivnu glumačku igru.

Govoreći kako je uspjela da izbjegne da njena predstava slizne u poetiku, pamfet i da gledalac nakon svega ostaje svjesten prije svega boli roditeja koji su izgubili djecu, Marina Petković Liker je za Fenu kazala da je to bilo je izazovno i delikatno.

– Rad na predstavi trajao je dugo i za sve nas je bio jako intenzivan i u emotivnom i u energetskom i u fizičkom smislu, ali imali smo osjećaj da je važno da ga radimo i to nam je davalo snagu. Također, bavili smo se primarno kazališnim jezikom i kroz njega rastvarali temu, to nam je iz dana u dan davalo novu inspiraciju i užitak stvaranja -kazala je Petković Liker.

Ona je istakla da se dugo bavi  sličnim temama te da  koristi specifičnu tehniku u radu s glumcima tako da je cijela predstava oslonjena na njihovu igru i prisustvo.

– Čini mi se da je zbog toga i moguće postići tolike emocije, a ne skliznuti s puta. Ako smo iskreni prema sebi, prema temi i prema kazalištu, a najviše prema publici, onda je sve moguće. Osobno mi nagrade puno znače, one su važno priznanje i poticaj za rad, ali i obaveza za daljnje istraživanje u kazališnoj umjetnost – ocijenila je za Fenu rediteljica najbolje predstave ovogodišnjih pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Marina Petković Liker.

Marina Petković Liker je  kazališna autorica, redateljica, fonetičarka i komparatistica književnosti. Bavi se umjetničkim i naučnim  istraživanjima u području kazališta, ženskog principa unutar teorije i prakse, glasa i govora, izvedbene pedagogije,…

Docentica je na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na diplomskom studiju te na Poslijediplomskom stručnom studiju dramske pedagogije.
Režirala je 30-ak predstava, uglavnom autorskog i istraživačkog karaktera, na nezavisnoj i institucionalnoj sceni.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...