Jajce Online
KULTURA

Reditelj Slobodan Maksimović, Bosanac sa slovenskom adresom: U Sarajevu nemam pravo na kiks

Film za djecu „Kapa“, čiju režiju potpisuje Slobodan Maksimović, Sarajlija sa slovenskom adresom, prikazan je u okviru Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala (SFF). Riječ je o svojevrsnoj novogodišnjoj bajci za djecu i odrasle, koja govori o prijateljstvu i požrtvovanosti.

Izuzetna čast

– „Kapa“ je divna i poučna priča o prijateljstvu dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve. Mogu ga gledati i odrasli, imat će šta vidjeti. Možemo slobodno reći da je „Kapa“ najbolji slovenski novogodišnji film za djecu, baš zato što je jedini takav koji je ikada snimljen. Možda čak i u regionu – kazao je Maksimović povodom sarajevske premijere.

Osim Frana Maškovića, Zale Đurić i Ajde Smrekar, dječije uloge tumače izvrsni Gaj Črnič, Kaja Podreberšek te mladi glumac bh. porijekla Emil Kulović.

„Kapa“ je nastala u produkciji slovenskog „Senca Studija“, uz koproducente „Studio dim“ i „PomPom Film“ iz Hrvatske, „Wady Films“ iz Luksemburga, te „Objectif“ iz Slovačke.

Nakon projekcije Maksimović je govorio za „Avaz“.

  • Slobodan Maksimović

    Slobodan Maksimović

    FOTO: PRIVATNA ARHIVA


Kakva su bila Vaša očekivanja i kakvi su utisci nakon premijere filma na SFF-u?

– Prije svega, izuzetna mi je čast da je film „Kapa“ uvršten u Dječiji program SFF-a. Do sada smo imali dvije projekcije i oba puta je bilo puno gledalaca, onih najmlađih, ali i malo starijih. Reakcije su zaista bile izvrsne.

Kakav je osjećaj doći u rodni grad i prikazati ono što ste napravili?

– Najteži. U svakom drugom gradu se osjećam opuštenije, a u svom ne smijete napraviti kiks i zato je trema malo veća.

Kakvi su Vaši dojmovi o SFF-u?

– To je veliki festival i to dokazuje iz godine u godinu. Odlikuje ga kvalitet filmova, ali i ono najvažnije, a to je publika.

Nikad ne reci…

Iako znamo kakva je situacija u Bosni i Hercegovini, jeste li ikada razmišljali o tome da se vratite ovdje?

– Trenutno ne razmišljam o tome, ali nikad ne reci nikad. Nije baš sve tako loše u BiH kao što mnogi misle. Naravno, ima puno prostora za napredak i to mora krenuti od nas, građana. Svaki pojedinac se mora zapitati šta mora učiniti da bi život i okolina bili bolji. Prestanimo za svoje loše stanje okrivljivati druge.

Sretan sam…

Kako je danas biti Bosanac u Sloveniji?

– Teško je generalizirati takve stvari. Ja se osjećam dobro i sretan sam sa svojom porodicom.

(avaz)

Povezane vijesti

“Pica od ljutića” najukusniji film ove godine

admin

U Sarajevo promovisana knjiga ‘Kazivanja’ autora Zehrudina Hadžića

admin

Otvorena obnovljena rodna kuća Branka Ćopića

admin