Reakcije: Mostar još nema gradonačelnika

Nakon prve sjednice novog saziva gradskog vijeća u Mostaru i danas su uslijedile stranačke reakcije. Potpisani su mandati, izabrani čelnici klubova, kao i predsjedavajući Gradskog vijeća. Proveden je i prvi krug glasanja za gradonačelnika, ali on nije odabran jer je sjednica prekinuta.

[embedded content]

Iako konačno formirana, Mostarci i Mostarke teško vjeruju da će nova gradska vlast donijeti promjene. Mostarski gradonačelnik mogao je biti izabran već jučer, no sjednica Gradskog vijeća nije tekla glatko.

IRMA BARALIJA, vijećnica u Gradskom vijeću Mostara (Naša stranka)

Mislim da je sve izrežirano, da je sve dogovor HDZ-a i SDA i da je sve cirkus i predstava.

Reakcija je to nakon što su HDZ-ov kandidat Mario Kordić i Zlatko Guzin ispred SDA prošli u drugi krug, a Irma Baralija ispala iz utrke za gradonačelnicu. Oglasila se i na društvenim mrežama, kazavši kako od njih ima više političkog iskustva, ali ne i pravu člansku iskaznicu. Nezadovoljan je i njezin kolega iz Bh. bloka, smatrajući da će izborom Kordića za gradonačelnika, Salem Marić iz SDA preuzeti funkciju predsjedatelja Gradskog vijeća.

ARMAN ZALIHIĆ, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (SDP)

Ne da Gradsko vijeće nije formirano na deskriminirajući način nego je poražavajuće što je čovjek koji je na 14 kutija ukrao hiljadu glasova danas izabran za zamjenika GV i što očigledno ima dogovor s HDZ-om da on bude predsjednik Gradskog vijeća a Mario Kordić gardonačelnik Mostara.
Na reakciju nismo trebali čekati dugo.

SALEM MARIĆ, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Mostar (SDA)

Oprostite mu, mlad je momak, ponijelo ga.

Iako je u drugi krug glasovanja prošao njihov kandidat, SDA je napustila sjednicu, a novi gradonačelnik će izbor pričekati do srijede.

SALEM MARIĆ, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Mostar (SDA)

Ja ipak mislim da treba jedno vrijeme proći da hladne glave, a ne pod pritiskom vijećnici donesu odluku.

HDZ je takav potez komentirao priopćenjem, u kojem je navedeno kako je izbor gradonačelnika trebao biti završen još jučer, a pozvali su i na potpunu implementaciju potpisanog sporazuma iz lipnja. Da su nesuglasice u Vijeću već počele, jasno je kao dan. Mostar bi u srijedu mogao dobiti novog gradonačelnika, a je li dobio bolju i funkcionalnu vlast, teško je procijeniti.

BHRT