Reakcije iz Republike Srpske na izjave ministrice Turković

Posljednji medijski istup ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković izazvao je brojne reakcije predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti iz Republike Srpske.

[embedded content]

Kako kažu dužnosnici iz ovog entiteta, ministrica je predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika usporedila s Hitlerom.

Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković je u intervjuu, između ostalog, rekla da BiH u budućnosti može zamisliti bez entiteta i da bi se to moglo dogoditi slobodnom voljom građana za što je ključno funkcioniranje pravosuđa, ali i intervencijom, kako kaže, stranih faktora.

Na ovu izjavu ministrice Turković danas brojne reakcije dužnosnika iz Republike Srpske.

Zahtjevam hitno izvinjenje ministarke Turković srpskom narodu, a posebno malobrojnim članovima porodica koje su uspjele preživjeti strahote fašističke ideologije, zbog skandaloznih, diskriminatorskih i uvrjedljivih izjava izrečenih na račun srpskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika. Izjava Turkovićeve, ne samo da ne priliči ministru spoljnih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Cvijanović u njenim izjavama vidi odraz ekstremizma.

Jučerašnje izjave Bisere Turković, koja ne pokušava ni da sakrije mržnju prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, predstavljaju odraz ekstremizma koji ozbiljno urušava temelje na kojima BiH počiva, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Oglasio se i premijer RS Radovan Višković, rekavši da bi poslije ovakvih izjava, Turkovićva trebala biti smijenjena sa javne funkcije. Ministrica Turković danas nije odgovorala na naše pozive.

BHRT