Razgovori o saradnji Jajca i Grada Vrlike

Podijeli članak:

Povezivanje Grada Vrlika i Općine Jajce kroz partnerstvo pri kandidovanju za programe prekogranične saradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine bio je povod današnje posjete općini Jajce gradonačelnika Grada Vrlika Jure Plazonića sa saradnicima.

Goste je primio načelnik općine Jajce Edin Hozan sa saradnicima. Razgovaralo se o potencijalnim projektima u oblasti zaštite i očuvanja kulturno-historijskog nasljeđa, tim više što Jajce dijeli povijesnu poveznicu sa Gradom Vrlika preko Hrvoja Vukčića Hrvatinića.

Naime, Grad Vrlika nalazi se u sastavu Spltisko – Dalmatinske Županije u Republici Hrvatskoj, a Tvrđavu Prozor na uzvisini nad Vrličkim poljem sagradio je 1406. godine Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Po svojoj sačuvanosti spada među najznačajnije srednjovjekovne tvrđave u Republici Hrvatskoj, a Grad Vrlika se sprema za rekonstrukciju iste. Tražeći partnere za projekte prekogranične saradnje u Vrlici su prepoznali upravo općinu Jajce kao potencijalnog partnera obzirom na bogato kulturno-historijsko naslijeđe i povjesnu poveznicu.

Na današnjem prvom radnom sastanku više riječi je bilo o projektnim idejama, a dogovoreno je uključivanje jedne od općina iz Crne Gore kao trećeg potencijalnog partnera u projektu prekogranične saradnje zbog značajnijeg pristupanja fondovima EU i povezivanjem kroz ovaj projekat tri države.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio se gradonačelniku Vrlike Juri Plazoniću na tome što je Općina Jajce prepoznata kao ozbiljan partner za projekat prekogranične saradnje, cijeneći da Tvrđave mogu povezati i udružiti ova dva grada u kandidovanju zajedničkog projekta, a za dobrobit lokalnih zajednica.

– Mi smo veoma ponosni na naše kulturno-historijsko naslijeđe i rado prihvatamo pozive koji bi vodili njegovom unaprjeđenju. Raduje nas što imamo zajedničku poveznicu u prošlosti i nadamo se da ćemo kroz ovu saradnju uspjeti u ostvarenju projektnih ideja vezanih za očuvanje naših srednjovjekovnih tvrđava, istakao je Hozan na današnjem sastanku.

Gosti iz Vrlike tokom boravka u Jajcu posjetili su i spomenike u užem gradskom jezgru, te obišli reon Plivskih jezera. Zajednički koraci su dogovoreni i saradnja je već izvjesna. Uskoro će predstavnici Općine Jajce posjetiti Grad Vrliku i usaglasiti konkretne korake saradnje u realizaciji izrade zajedničkog projekta koji će biti kandidovan kod fondova Evropske unije.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...

Više od pola tone kokaina, vrijednog oko 20 miliona evra, zaplijenjeno je u zajedničkoj...