Razgovaralo se o upisu Starog grada u Jajcu na listu svjetske baštine UNESCO-a

Podijeli članak:

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo sa saradnicima razgovarala je danas sa šefom Ureda UNESCO-a u BiH Sinišom Šešumom.

Bilo je govora o brojnim projektima, između ostalog, i o uspostavljanju UNESCO platforme za vodiče, odnosno za obuku i certifikaciju turističkih vodiča u skladu sa smjernicama UNESCO-a. U tom smislu, već su i pokrenute određene aktivnosti.

Šešum je izvijestio ministricu Đapo i o aktivnostima u vezi s projektom Sustainable Travel Pledge – Povelja održivog putovanja

Povelja održivog putovanja ima za cilj da promovira održiva putovanja, otpornost zajednice i očuvanje baštine na globalnom nivou. Pridruživanjem Povelji subjekti se javno obvezuju na akcije koje će smanjiti utjecaj njihovih poduzeća na okoliš, podići svijest o putnicima i pomoći im da donesu održivije odluke o putovanju. U inicijalnom dijelu procesa bit će uključeni veći hoteli, a kasnije će se process proširiti i na ostale.

Razgovarano je i o načinu finansiranja sedam institucije kulture od značaja za BiH i neophodnosti iznalaženja načina dugoročnog i sigurnog načina finansiranja.

Također, Šešum je upoznao ministricu Đapo i o narednim koracima kada je u pitanju ponovno pokretanje procedure upisa Starog grada u Jajcu na listu svjetske baštine UNESCO-a. Naglasio je da će u narednom periodu biti organiziran zajednički sastanak svih nadležnih institucija, na kojem biti trebali biti određeni naredni koraci kada je u pitanju realizacija ovog projekta.

Velika prednost je u tome što će i Delegacija EU u BiH biti uključena u cijeli proces, ali i druge institucije i značajni pojedinci, koji vole naš kraljevski grad.
(fmoit.gov.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...