Search
Close this search box.

Rast minimalne plate podiže i račune komunalija

Podijeli članak:

Vodovodna i komunalna preduzeća u pojedinim opštinama i gradovima Srpske podigla su cijene svojih usluga, a u nekima još razmišljaju o ovoj mjeri, zbog toga što su, kako kažu njihovi predstavnici, zapali u finansijske probleme, jer je Vlada donijela odluku o povećanju najniže plate.

U Kozarskoj Dubici, Doboju i Srpcu, ovih dana građanima su stigli uvećani računi za vodu i komunalije, dok se poskupljenje uskoro očekuje u I.Sarajevu, Foči, Gradišci i vrlo vjerovatno ponovo u Prijedoru, a razlog je, kažu u vodovodnim preduzećima, povećanje najniže plate.

“Ispada da su u svim preduzećima svi radili za minimalac i da potrošač treba opet da plati danak. Ovo je međutim podložno kontrolama i definitivno će morati da se utvrdi koji je to broj radnika zaposlenih u ovim preduzećima, s’ jedne strane, a koliki je broj ljudi na minimalcu, zbog čega bi trebalo da dođe do ovog povećanja”, kaže Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora.

Dodaje da će se opet sve svesti na to da potrošači plate danak povećanjem cijene usluga, što zaista u narednom periodu, na ovakvo minorno podizanje penzija, ako to bude par procenata, neće moći da izdrži veliki broj građana širom Republike Srpske.

Građani u Krajini negoduju uz konstataciju da ova poskupljenja nisu opravdana.

Cijena vode je u martu prošle godine skočila u Banjaluci, tako da se ove godine ne očekuje poskupljenje. Slična situacije je i u Zvorniku, gdje su računi tokom 2023. godine uvećani za 25 odsto.

“Imamo osjećaj prema budžetu građana Zvornika, te smo u stalnim konsultacijama sa upravom grada kako bismo našli rješenje i za ovo novo povećanje cijene rada, a da pokušamo da ne dižemo cijene usluga, jer bilo bi možda i bezobrazno da svake godine dođe do promjene cijena, mada je najbolje napraviti usklađivanje sa inflatornim tokovima, jer to direktno utiče na naše poslovanje”, rekao je Jovan Tomić, direktor preduzeća “Vodovod i komunalije” Zvornik.

Za Semberce dobre vijesti – Nema poskupljenja, kaže direktor bijeljinskog vodovoda Dragiša Tanacković.

“Do poskupljenja vode nije dolazilo. Skupština grada Bijeljina je 2020. usvojila sniženje cijene za 10% i od tada ni smanjenja ni povećanja više nije bilo. Za sada neće biti poskupljenja cijene vode, jer smatramo da ne treba stavljati novi namet građanima.”

Građani Bijeljine pozdravljaju ovakav stav rukovodstva vodovoda i Gradske uprave, koja je većinski vlasnik ovog preduzeća.

Svakodnevna poskupljenja osnovnih životnih potrepština, koja većina građana sve teže podnosi, postala su realnost u našoj zemlji. Niske plate i penzije ne mogu da ih prate, te samo ostaje pitanje do kada će takvo stanje biti održivo?

(BN) Foto: Ilustracija/ lll.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...

Onoga trenutka kada Europska komisija pripremi pregovarački okvir za Bosnu i Hercegovinu, koja je...

Jedan od najboljih fudbalera koje je naša zemlja imala, te najuspješniji selektor u historiji...

Evropski investicioni fond (EIF), koji je deo grupacije Evropske investicione banke (EIB), potpisao je...

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.