Rast inflacije u BiH: Poskupila odjeća, obuća i prijevoz, evo za koliko

Podijeli članak:

Inflacija u Bosni i Hercegovini već dva mjeseca zaredom raste, što rezultira povećanjem razine cijena. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je inflacija zabilježila rast od 0,6 posto u rujnu u usporedbi s kolovozom 2023. godine, što je drugi uzastopni mjesec rasta indeksa potrošačkih cijena.

“Na godišnjoj razini, prosječno su cijene porasle za 4,1 posto. Na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je gotovo u svim sektorima, pri čemu su odjeća i obuća porasli za 2,9 posto, a prijevoz za 2,4 posto. Iako je inflacija na godišnjoj razini usporila nakon ubrzanja zabilježenog prošlog mjeseca na 4,7 posto, cijene hrane i dalje najviše doprinose ukupnoj stopi inflacije”, stoji u priopćenju, prenosi Radiosarajevo.

Dodaje se da su na godišnjoj razini u rujnu 2023. godine u usporedbi s rujnom 2022. godine najviše porasle cijene ostalih dobara i usluga za 9,1 posto, namještaja i kućanskih aparata za 8,5 posto, dok su cijene prijevoza pale za 4,2 posto, a cijene odjeće i obuće za 7,2 posto.

U periodu od siječnja do rujna, inflacija je iznosila 7,6 posto, a najviše su doprinijele cijene hrane i pića, koje su porasle za 12,9 posto.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...