Search
Close this search box.

Rast cijena goriva u BiH za 10 feninga

Podijeli članak:

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovno rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH, jednoj od zemalja na koje se izravno odražavaju sva poskupljenja. Cijena sirove nafte u utorak je dosegnula oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od listopada prošle godine. Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

– Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara. Ova odluka doprinosi umjetnom rastu cijena, jer je i SAD značajno ispraznio vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrži na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom – kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević. Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u idućim danima.

– Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula – ističe Bečarević. U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litri, a supera i više od toga, kaže Bečarević. •

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...

Mišo Banjac publici u BiH i regionu je poznat kao lider popularnog “Jet Set”...

Žena E. H. (29) iz Gračanice preminula je sinoć nakon komplikacija poslije porođaja.

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...