Raskol u SNSD-u Bijeljine

Gotovo mjesec dana nakon Lokalnih izbora u BiH, vladalo je zatišje na političkoj sceni. Tišinu je prekinula informacija da je u Bijeljini raspušten Gradski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata, što su mnogi protumačili kao kaznu Milorada Dodika za loš rezultat u ovom gradu. Iako nijedna od ovih informacija za sada nije zvanično potvrđena, već se spekuliše i da bi moglo doći do istupanja pojedinih poslanika i odbornika iz ove stranke.

[embedded content]

“Dodik smijenio Ćorića, raspušten bijeljinski odbor SNSD-a”, “Na pomolu raskol u bijeljinskom SNSD-u, iz partije odlazi Ćorić i tri poslanika iz NS RS”…Ove informacije proteklih dana odjeknule su u javnosti. Dok se mediji pozivaju na pouzdane izvore unutar stranke, iz SNSD-a se već danima “brane” ćutanjem.

Iako se u javnosti pojavljuju različite informacije o dešavanjima u bijeljinskom SNSD-u, iz Gradskog odbora ove stranke do sada se nisu zvanično oglašavali. Ono što nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao portparol SNSD-a Radovan Kovačević jeste da za sada nema nikakvih zvaničnih informacija. Kada one budu poznate, biće i predstavljene javnosti.

Nedeljko Ćorić takođe nije htio pred kamere. Kratko je zamolio za razumijevanje i najavio obraćanje javnosti u narednim danima. Iako iz SNSD-a od proteklih izbora nije bilo zvaničnih izjava za javnost, nezvanično se moglo čuti mnogo disonantnih tonova koji su jasno ukazivali na to da u Bijeljini ima problema. Miroslav Milovanović, član Glavnog odbora stranke, u više navrata pisao je o “pojedinim funkcionerima” koji su djelovali suprotno politici stranke.

MIROSLAV MILOVANOVIĆ

Smijeniti sve direktore i funkcionere koji su u izbornoj kampanji politički djelovali suprotno politici koja im je omogućila da budu direktori i funkcioneri.Odmah sutra napraviti spisak. U bijeljini po mojoj procjeni za sada ima 7 top kandidata.

Slično je tvrdio i Zlatan Lazarević, koji je Ćorića optužio za izdaju.

ZLATAN LAZAREVIĆ

I da se razumijemo jedno, nije tzv. predsjednik SNSD-a Bijeljine izdao samo Miću Mićića, on je prije svega izdao Milorada Dodika i oglušio se o njegove političke zahtjeve. Znači, biće, kako Mićiću 2020. godine, tako Miloradu 2022. godine….

Posljednja dešavanja u SNSD-u ukazuju na to da će u ovoj stranci neminovno doći do podjela, smatra analitičar Drago Vuković.

DRAGO VUKOVIĆ, politički analitičar

„Ja mislim da raspuštanje Gradskog odbora nije dobro za SNSD, da podjele koje će neminovno da proisteknu će da oslabe snsd, što nije dobro imajući u vidu da će za dvije godine biti izbori iako se sve to može konsolidovati na vrijeme.“

Komentarišući spekulacije da će Nedeljko Ćorić sa određenim brojem narodnih poslanika napustiti SNSD, čime bi bila poljuljana i većina u NS RS, Vuković je izirazio sumnju da će do toga doći.

DRAGO VUKOVIĆ, politički analitičar

„To može kratkoročno da donese političke koristi pojedincima. Ja lično mislim da Ćorić neće uraditi ništa da ga isključe iz partije, previše je on identifikovan sa strankom, kao istkanuti član, naravno može mu se desiti kao mići mićiću da ga isključe iz partije“

Da li su informacije koje su se pojavile tačne, da li će Nedeljko Ćorić napustitiSNSD i za sobom povući poslanike u NSRS i odbornike u parlamentu Bijeljine, da li SNSD očekuje neka vrsta „cijepanja“ koje su prethodnih godina doživjele druge stranke, znaće se već narednih dana, kada se oglase glavni akteri ove političke partije šaha.

BHRT