Ransomware hakeri kradu planove za nadolazeće Apple proizvode

Apple se suočava sa teškom borbom protiv maleware-a naziva “Ransomware” nakon što je grupa hakera ukrala povjerljive planove za nadolazeće proizvode kompanije od dobavljača.

Grupa “Sodin“, koja proizvodi i koja upravlja ransomwareom pod nazivom REvil, kaže da je planove ukrala od tajvanske kompanije Quanta Computer, koja sklapa brojne Apple laptope.

Kao i uobičajeni Ransomware, REvil šifrira datoteke žrtava i zahtijeva plaćanje kako bi primili ključ za dešifrovanje i oporavio im podatke. Sodin je otišao korak dalje, jer ne samo da pokušava “ukrasti” datoteke već i da iznudi novac onima koji imaju rezervne kopije (backup) prijeteći im da će javno objaviti povjerljive podatke.

Prema izjavi objavljenoj na Dark Webu – stranici cyber kriminala – koju oni nazivaju “Happy Blog” – Quanta je odbila platiti otkupninu, navodeći hakere da počnu prijetiti kupcima kompanije, a ne njima.

– Da ne bismo čekali predstojeće Appleove prezentacije, danas ćemo mi, grupa REvil, prikazati podatke o predstojećim izdanjima kompanije koju mnogi željno iščekuju – navodi se u blogu.

Hakeri tvrde da su među ukradenim dokumentima planovi za nekoliko novih Apple laptopa, novih Apple smart-satova i novih Lenovo ThinkPad-a.

Da bi potkrijepili tačnost svojih tvrdnji, objavili su niz nacrta za neke proizvode, uključujući sheme za novi iMacs koji je kompanija lansirala u utorak.

Hakeri su izjavili da će izdavati svakim danom sve više dokumenata ,dodajući: “Preporučujemo da Apple otkupi dostupne podatke do 1. maja.”

Sličan pokušaj iznude iste grupe, usmjeren na Acer, tražio je 50 miliona dolara u zamjenu za brisanje datoteka.

Strastveni zaljubljenici u tehnologiju su već počeli raspravljati o detaljima podataka koji su procurili u javnost, uočavajući razlike sa trenutnim modelima koji su u prodaji.

Npr. nova verzija MacBook Pro prikazana je bez kontroverznog “Touch Bar-a” kompanije, potencijalnog povratka HDMI priključka, čitača SD kartica i MagSafe povezivanja sa uređajem.

Apple se nije oglasio povodom ovog slučaja.