Search
Close this search box.

Ramazanska toplina u Jajcu: Brtan pripremio iftar, Svemirko dostavio gratis

Podijeli članak:

U duhu ramazana, mjeseca solidarnosti i introspekcije, ljudi diljem regije pronalaze inspiraciju za nesebičnost i poštovanje prema svojim komšijama različitih vjeroispovijesti. Ovaj mjesec nije samo vrijeme za molitvu i post, već i prilika da se pokaže ljubaznost i briga prema drugima, bez obzira na njihovu vjeru ili etničko porijeklo, piše Jajce Online.

Jedan od takvih inspirativnih gestova došao je od Peje Brtana iz Jajca, čija je srdačna gesta postala viralna na društvenim mrežama. Pripremajući iftar za svoje komšije Bošnjake, Brtan je pokazao duboko poštovanje i razumijevanje prema svojim sugrađanima, izazivajući oduševljenje i divljenje šire javnosti.

 

Još jedan lijep primjer međusobnog poštovanja i solidarnosti dolazi nam iz našeg kraljevskog grada. Dr. sc Amir Kliko, koji slobodno vrijeme često provodi u svom rodnom gradu, nedavno je izgradio vikendicu u naselju Klike. Zbog obaveza, nije uspio pripremiti iftar ili doći do grada. Stoga je odlučio nazvati poznati pub “Svemirko”, čiji je vlasnik Josip Budeš poznat kao Jimmy, kako bi naručio hranu.

Dostavljač koji je došao s njegovom narudžbom iznenadio ga je prijavivši da je dostava besplatna, te da je to poklon kuće zbog ramazana.

– Ovaj ću ramazan zapamtiti po dvije zanimljive uspomene. Prošlu subotu vlasnik “Svemirka” iz Jajca (Hrvat) poslao mi je iftar na hižu, a sinoć sam na iftaru u Tešnju slušao obraćanje lokalnog katoličkog župnika nakon obraćanja glavnog imama, napisao je dr. sc. Amir Kliko na društvenim mrežama prisjećajući se iftara od prošlog vikenda.

Ovi gestovi ljubaznosti ne samo da pokazuju duboku povezanost među članovima zajednice, već ističu važnost tolerancije, poštovanja i međusobne podrške unutar različitih vjerskih i etničkih grupa. Ramazan, kao mjesec introspekcije i duhovnog uzdizanja, pruža priliku da se osnaže odnosi među ljudima, da se prepozna skriveni potencijal za dobro u svakom pojedincu i da se izgradi osjećaj zajedništva i solidarnosti.

U vremenima kada su loše vijesti i politički nemiri prisutni na svakom koraku, gestovi poput ovih podsjećaju nas na snagu humanosti i mogućnost izgradnje boljeg društva kroz međusobno poštovanje i podršku.

Ramazan nas podstiče da budemo bolji, da se približimo jedni drugima i da zajedno gradimo harmoničnije i suosjećajnije društvo, koje cijeni različitosti i njeguje duh solidarnosti.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale...

Iako njihova riba završi na trpezama i tanjirima širom BiH, samo na sedmičnoj bazi...