Ramazanska noć žena u MIZ Jajce: Učenje, aktivizam i zajedništvo

Podijeli članak:

U Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Jajce, tradicionalno se obilježava Ramazanska noć žena dvadeset i osme noći mjeseca Ramazana. Ove godine, ovaj važan događaj bio je posebno značajan za žene koje su tokom ovogodišnjeg Ramazana učestvovale u učenju mukabela u svojim džematima i bile društveno angažovane i uspješne džematlije.

Ovogodišnji iftar, pokroviteljstvom jajčanke sa američkom adresom, Edine Kliko, priređen je u restoranu Fontana. Iftar je bio namijenjen za žene koje su se istakle u svojim džematima kroz svoje aktivnosti i učenje, te su pozvane da prisustvuju ovoj posebnoj večeri.

Nakon iftara, žene su se uputile u Hadadan džamiju, gdje je održana mevludska svečanost. Ovo je bila posljednja mevludska svečanost za žene u Hadadan džamiji, s obzirom da će se prostor džamije nakon ramazanskog bajrama početi pretvarati u Islamski centar Hadadan. Ova odluka je donesena kako bi se unaprijedile usluge i aktivnosti koje MIZ Jajce pruža za svoje članove.

Glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić, obratio se prisutnim ženama i pohvalio njihov aktivizam i doprinos zajednici. Imami je također uputio molbu za sve žene da budu prve učesnice i donatorice hajr projekta Islamskog centra Hadadan. Također, imami je pozvao prisutne žene da odgajaju svoju djecu u duhu islama i da ih usmjeravaju na poštovanje općeg i posebnog islamskog bontona.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Jajce, Alema Halimović-Junuz, održala je inspirativan govor, naglašavajući važnost zajedništva i podrške koje žene pružaju jedna drugoj. Nakon toga, članice Omladinskog hora MIZ Jajce i hanume Refija Meštrovac, Ramiza Hajder i Suada Rabihić, izvele su mevludski program.

Osvježenje za žene u džamiji obezbijedila je Edina Kliko, a organizatorice i koordinatorice ove posebne ramazanske noći u Medžlisu Islamske zajednice Jajce su predstavnice Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih.

 

 

(Jajce Online/Foto: MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...