Search
Close this search box.

“Rajsko mjesto bivše Jugoslavije sada izgleda kao Černobil”

Podijeli članak:

Blagotvorna šuma, more i sunce nekoć su zajedničkim snagama pomagali djeci da prodišu, ali danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo, kao što možete vidjeti na fotografijama…

Lječilište Dječje selo pored Promajne, nedaleko od Makarske, nekoć je bilo glasovito mjesto u koje su dolazila djeca s respiratornim problemima iz bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja.

Dječje selo je i privuklo prve posjetitelje u Promajnu, mjestašce u kojem su ribarske mreže stanovnici s vremenom zamijenili apartmanima za iznajmljivanje. Kako piše baskavoda.hr, Promajna u podnožju Biokova, četiri kilometara južno od Baške Vode svoje ime duguje izvoru života – Suncu jer se naziv odnosi na promaljanje Sunca.

Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 13Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama – 13(Foto: Romeo Ibrišević)

I doista, blagotvorna šuma, more i sunce nekoć su zajedničkim snagama pomagali djeci da prodišu, ali danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo. U to se uvjerio i lutajući fotograf, čuvar prirode Romeo Ibrišević iz udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Zelene Stope, koji je zabilježio šokantne fotografije nekadašnjeg lječilišta, prepunog smeća.

PromajnaPromajna(Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Kako kaže Romeo, u borovoj šumi je jedva pronašao kompleks u kojem su se prije četrdesetak godina liječila djeca. Iako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već oglašavalo prodaju kompleksa Dječjeg sela kapaciteta 800 kreveta, devastirani objekti nekadašnjeg lječilišta je i dalje pun smeća, ostavljen na milost i nemilost vremenu.

(punkufer.hr)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...