Search
Close this search box.

Radulović dobitnik nagrade ”Meša Selimović”

Podijeli članak:

Selimir Radulović dobitnik je nagrade “Meša Selimović”, a ovo priznanje “Večernjih novosti” pripalo mu je za zbirku poezije “Zapis na stubu, jerusalimskom” u izdanju “Lagune”, saopštio je danas u Vukovoj zadužbini u Beogradu predsjedik žirija Dragan Bogutović.

Ova knjiga dobila je najviše glasova velikog žirija jer je od 59 kritičara, teoretičara i istoričara književnosti 28 glasalo za njegovo djelo.

Radulović, koji je istaknuti srpski pjesnik, antologičar i sadašnji upravnik Biblioteke Matice srpske, zahvalio je svom izdavaču, saradnicima koji su napisali predgovor i pogovor, članovima žirija i svim kolegama koji su se bavili njegovim djelom.

“Radostan je i pun časti ovaj tren kad stajem pod Mešinu zastavu”, istakao je Radulović.

On je istakao da je pjesma kao i molitva i disanje čine čovjeka živim.

“I, ne samo to. I pesma se, ako je pesma, kao i molitva, može nazvati očima i krilima duše”, rekao je Radulović, kojem će nagrada biti uručena u narednom periodu na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mjestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije.

Radulović je do sada objavio osam knjiga poezije, a za svoj književni rad dobio je brojne nagrade, uključujući “Kočićevo pero”, “Zmajevu nagradu” i Povelju za životno djelo Udruženja književnika Srbije.

On je obavljao i funkciju direktora Kulturnog centra Novog Sada, bio je predsjednik Društva književnika Vojvodine i direktor “Sterijinog pozorja”, a sada je upravnik Biblioteke Matice srpske.

Radulović je potpredsjednik Udruženja književnika Srbije, član Upravnog odbora Matice srpske i predsjednik Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nagrada “Meša Selimović” je godišnja književna nagrada koju dodjeljuju dnevne novine “Večernje novosti” i Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Nagrada je ustanovljena 1988. godine, a sastoji se od reljefa sa likom Meše Selimovića, rada akademskog umjetnika Miroslava Savića, povelje i novčane nagrade od 200.000 dinara.

Ovom nagradom okitili su se književni velikani poput Dobrice Ćosića, Rajka Petrova Noga, Antonija Isakovića, Slobodana Selenića, Radoslava Bratića i Svetlane Velmar Janković.

Prošlogodišnji laureat je Nebojša Lapčević, kojem je priznanje dodijeljeno za zbirku poezije “Filatelist”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...