Jajce Online
JAJCEKULTURA

Radovi Fikreta Čančara izloženi u Vitezu

U zgradi MIZ Vitez otvorena je izložba kaligrafskih radova “Kaligrafija u srcu Viteza” koju je organizovao Odjel za brak i porodicu i Mreža mladih MIZ Vitez.

Ovom kulturnom događaju prisustvovalo jePET izlagača iz raznih gradova BiH, a oni su: Abdulhak Hadzimejlić, Ermina Čaušević, Fikret Čančar, Sumeja Hasanović i Munir Tufekčić.

Ukupno je izloženo 45 umjetničkih djela rađenih arapskom kaligrafijom. Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Vitez Omer ef. Sikira, a predavanje o arapskoj kaligrafiji održao je Abdulhak Hadzimejlić diplomirani historičar umjetnosti.

Tom prilikom upriličena je i zanimljiva radionica gdje su prisutni imali priliku vidjeti kako nastaje jedan hatt, levha, kako se koristi tinta i kalem, a sto su upriličili Fikret Čančar i Abdulhak Hadžimejlić ispisujući imena po željama prisutnih.

– Hvala organizatoru na povjerenju, kolegama izlagačima na angažmanu, onima koji su došli na hvala na podršci posebno mojoj sestri Suada Sutka Tatarević i njenoj porodici koji su maksuz došli iz Jajca, a iznad svega hvala dragom Bogu na prilici što činimo lijepe stvari, rekao je Fikret Čanačar.

Izložba je prodajnog karaktera i može se pogledati u naredna dva dana u terminu od 11 do 15 sati. Kaligrafski radovi se mogu pogledati i za vrijeme svečane manifestacije povodom Dana hidžaba koja će se održati sutra poslije jacije namaza.

 

 

(Jajce Online)

Povezane vijesti

Da li se Jajce pretvara u grad staraca?

admin

Harmonikaš Lazar Blagojević osvojio treće mjesto na takmičenju u Kini

admin

Za opštine Jezero i Jajce 30 kontejnera i četiri kanua

admin