Radnici na građevini moraju biti zaštićeni

Podijeli članak:

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije nekoliko dana radnik je, zbog nepoštovanja tehničkih normi i propisa zaštite na radu, pao sa devet metara visine. Koliko su građevinski radnici danas sigurni?

Zakon o zaštiti na radu – odavno na snazi, Strategija zaštite na radu – obavezna, uz sve to radnici su i dalje izloženi opasnosti prilikom rada na građevinskim objektima. Samo u prvom kvartalu ove godine prijavljeno je 16 težih povreda na radu, od čega jedna sa smrtnim ishodom.

Ko je kriv?

„Pa činjenica je da vidimo kako se često dešavaju nesreće, da nisu zaštićeni onako kako trebaju. Kod nas uglavnom se sva zaštita svodi na šljem, rukavice, cipele, nije to zaštita radnika, zaštitia radnika je prvo obezbjeđenje objekta pa onda sve ostalo. Prema tome nisu zaštićeni, bilo bi mnogo manje nesreća da jesu. Radnik je pao i vidjela sam da je objavljeno da objekat nije bio dovoljno zaštićen, da je radnik pao zato što nije bilo odgovarajuće mreže. Prema tome samo to govori da se radovi izvode da poslodavci rade, a radnici su izgleda na zadnjem mjestu“, kažu iz sindikata ovih radnika.

Iz poslovne zajednice ističu da veliki problem u zaštiti na radu predstavlja rad na crno, gdje, kako kažu, radnik nema ni osnovnu opremu.

Pored toga, kažu, da se sve češće za zahtjevne građevinske radove angažuju penzioneri, što predstavlja dodatnu opasnost od povreda. Poručuju da je potrebno bezbjednost podići na viši nivo.

„Fidbek iz poslovne zajednice je takav da je prilično birokratizovan postupak ocjene procjene rizika, sa druge strane očekujemo da to malo više u šraksi bude primjenjivo, u smislu da se kontrople odnose na samo na birokratski dio, nego da na neki način one i funkcionalno podignu nivo bezbjednosti na radu“, stav je poslovadaca.

Oni apeluju na radnike da koriste zaštitnu opremu, jer, kako kažu, mnogi je izbjegavaju. Ističu da su potrebne i češće inspekcijske kontrole poštovanja propisa od strane poslodavaca, da bi se povećala bezbjednost. A koliko se pravila poštuju govori i podatak da je na 40 odsto izvršenih kontrola utvrđena nepravilnost.

„Mi smo u prvom kvartalu ove godine izvršili nešto preko 380 inspekcijskih kontrola generalno u oblasti zaštite, od čega je 160 bilo sa utvrđenim nepravilnostima. Ono što podrazumijeva neuredna kontrola da se prvenstveno nalaže preduzimanje onih mjera koje će otkloniti takvu nepravilnost, a u zavisnosti od težine prekršaja, izriču se i novčane kazne, te smo po tom osnovu izrekli oko 50.000 KM za prva tri mjeseca, odnosno prvi kvartal ove godine“, kazali su u Inspektoratu Srpske.

Građevinarstvo je jedno od najrizičnijih zanimanja, gdje su primijećene kontinuirane povrede na radu. Posebna pažnja treba da se posveti obuci ovog kadra, poručuju stručnjaci, jer je, kažu, obuka nestručnog kadra svedena na kratke kurseve.

S druge strane, neophodno je pronaći način da se utiče na poslodavce da poštuju zakonom propisane obaveze, ali i zaposliti dovoljan broj inspektora, kako bi kontorle bile češće.

(BN) Foto: Ilustracija/Agencije

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...