Rađa se “balkanski Amazon”, investicija od 100 miliona eura

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković izjavio je da je ta kompanija ove godine, prateći svjetske trendove, ušla u još jedan veliki biznis – online trgovinu.

– To je biznis koji rade “Amazon” i “Alibaba”. Nova kompanija zvat će se “Ananas” i startovat će od ljeta ove godine. U taj posao investirat ćemo 100 miliona eura u narednih nekoliko godina. Uzimamo svjetski priznate stručnjake iz najboljih kompanija. Neki od tih ljudi već su u Beogradu – najavio je Mišković.

Kako je rekao, ovi stručnjaci će obučavati „najjaču ekipu koju smo mogli da sastavimo za taj biznis“.

– Imamo veoma istaknute ljude iz Delte koji su posvećeni samo tom biznisu i veliki značaj pridajemo tom poslu – istakao je Mišković.

Povodom 30. godišnjice Delta holdinga on je razgovarao sa nekoliko medija.

Inače, “Ananas” će odlikovati “izuzetno veliki asortiman robe, saradnja sa najvećim dobavljačima, ali i potpuno novo korisničko iskustvo”.

– Sa finansijskom snagom i investitorskim iskustvom koje ima Delta, uvjereni smo da možemo da stvorimo regionalnog džina u online trgovini – rekla je nešto ranije Marija Desivojević Cvetković, potpredsjednica Delte za strategiju i razvoj.

“Ananas” će korisnicima ponuditi nešto na šta nisu navikli u domaćoj trgovini, a što imaju samo najveći globalni trgovci poput “Amazona” ili “AliExpressa”, navela je ona.

– Na samom početku pokrit ćemo tržište Srbije, ali sa namjerom da vrlo brzo budemo prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, plus Albanija – naglasila je Desivojević Cvetković, čime je praktično potvrdila da kompanija planira prisustvo i na tržištu BiH.

Naravno, to nije neočekivano, s obzirom da Delta svakako posluje u našoj zemlji.

Podsjetimo da je kompanija u proljeće 2019. otvorila Delta planet u Banjaluci za koji je tada rečeno da je riječ po najvećem tržnom centru u BiH.

Osim toga, Mišković je prije izbijanja pandemije koronavirusa najavio još veću investiciju u Sarajevu.

Srbijanski biznismen je u januaru 2020. izjavio da u Sarajevu ima “jednu fantastičnu lokaciju gdje će početi izgradnja šoping mola u vrijednosti od oko 90 miliona eura”.

BiznisInfo je pisao da Mišković ima veliku parcelu kod Stupske petlje. Da li je i u kojoj mjeri pandemija poremetila njegove planove za gradnju ovog objekta, nije poznato.

No, očito je uočio “prazan prostor” na online tržištu regiona, pa je odlučio preduhitriti konkurenciju.

Koliko je online trgovina unosan biznis govori činjenica da je vlasnik “Amazona” Jeff Bezos jedna od najbogatijih osoba na svijetu, a da je vlasnik “Alibabe” Jack Ma dugo bio najbogatiji Kinez.

 

(biznis.info)