„Putevi RS“ gomilaju milione, a putevi u rupama

Podijeli članak:

„Putevi Republike Srpske“ završili su prošlu godinu sa 40,3 miliona KM dobiti, pokazuje finansijski izvještaj ovog preduzeća.

U odnosu na godinu ranije poslovni rezultat ovog javnog preduzeća je znatno poboljšan, što se ne bi moglo reći i za stanje na putevima u Srpskoj.

Naime, „Putevi“ su u 2022. godini imali ukupan prihod od 164,6 miliona, oko 12 miliona više u odnosu na godinu ranije, dok su im rashodi bili 124,3 miliona i povećani su za oko sedam miliona.

Na kraju je dobit preduzeća lani bila veća za 2,4 miliona KM nego u 2021. godini.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže za CAPITAL da bi ovo preduzeće sva raspoloživa sredstva, prije svega, trebalo da koristi za izgradnju, unapređenje i održavanje putne infrastrukture, te da bi, ako bi to bilo ispunjeno, umjesto gomilanja dobiti, trebalo smanjiti naknade iz kojih se ta dobit ostvaruje.

„Ukoliko su oni sve svoje funkcije ispunili, a u praksi vidimo da nisu zbog kvaliteta puteva, pa ipak ostvarili ovoliku dobit, onda bi trebalo ili smanjiti naknade iz kojih se ova dobit ostvaruje kako bi se rasteretili korisnici puteva ili sredstva preusmjeriti za neku drugu javnu korist“, smatra Gavran.

Dodaje da je slična situacija i u Federaciji BiH i da je u cijeloj BiH pogrešan pristup ovom pitanju.

Osnovna uloga i djelatnost javnog preduzeća ”Putevi RS” je upravljanje, građenje, održavanje i zaštita mreže magistralnih i regionalnih puteva i održavanje i zaštita autoputeva u Srpskoj.

Najznačajniji prihodi „Puteva“ naknada za puteve sadržana u maloprodajnoj cijeni derivata nafte i naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

(CAPITAL: M. Č. Lj.)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...