Jajce Online
DRUŠTVO

Puna usta brige o trudnicama samo uoči izbora: Besplatni prenatalni testovi i dalje…

Iako je još u septembru prošle godine pompezno najavljeno da će trudnice u Srpskoj imati pravo na besplatne prenatalne testove, još nijedna žena ovu dijagnostičku proceduru nije uradila o trošku države.

TakođeR, novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je na snagu stupio u septembru lane, predviđeno je da parovi koji ispunjavaju uslove treći pokušaj vantjelesne oplodnje besplatno mogu da urade u klinici po vlastitom izboru, odnosno van Srpske.

Međutim, ni ovu zakonsku mogućnost još niko nije iskoristio, a po svemu sudeći i neće, bar ove godine. 

Inicijativa

Podsjetimo, početkom septembra 2022. tadašnja predsjednica Srpske Željka Cvijanović inicirala je novi nacionalni program podrške trudnicama – besplatan prenatalni test za buduće majke.

FOTO: ZELJKA.CVIJANOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT
FOTO: ZELJKA.CVIJANOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

– Ovom mjerom želimo postići da budući roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način. Ona podrazumijeva rasterećenje budžeta, jer neće roditelji sami morati razmišljati na koji način obezbijediti sredstva za besplatne prenatalne testove – rekla je tom prilikom Cvijanovićeva.

Međutim, osim brige za zdravo potomstvo, parovi u Srpskoj i dalje razbijaju glavu kako obezbijediti oko 1.600 KM za prenatalne testove, čak i kad sve ukazuje na to da ova dijagnostika nije hir, nego potreba.

– Nakon tri postupka vantjelesne oplodnje i sa 42 godine, prije tri mjeseca sam napokon ostala u drugom stanju. Što zbog godina koje sobom nose povećan rizik po bebu, što zbog loših testova koji se iz krvi rade u našim bolnicama, preporučen mi je prenatalni test, koji je dosta sveobuhvatniji i bezbjedniji od amniocenteze, kod koje mogu da se dese određene komplikacije – kaže Vanja P. iz Banjaluke.

Teroija jedno, praksa drugo

Podsjeća da je ženama koje imaju indikacije za ovu dijagnostičku proceduru, novim zakonom omogućeno da test urade besplatno.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Međutim, to u praksi još nije zaživjelo. Sve parove u RS obradovala je najava o besplatnim testovima, jer mnogima oni budu preporučeni, ali jednostavno nemaju novca da ih urade. Pa se zadužuju i dovijavaju na razne načine, samo da otklone bojazan da sa njihovom bebom nešto nije kako treba. To su, zaista, izuzetno mučni momenti. Ispostavilo se da su besplatni prenatalni testovi pred prošle izbore bila jedna od važnijih tema, kada su svima puna usta bila pronatalitetnih mjera. Ali, nama koji se godinama grčevito borimo za potomstvo i da naša djeca zdrava dođu na svijet, sada nije nimalo lakše. Ja sam o svom trošku uradila prenatalni test i platila ga skoro 1.600 KM. Sad ostaje da se vidi hoće li nam država refundirati novac, s obzirom da je zakon stupio na snagu prije skoro četiri mjeseca – kaže Vanja P. iz Banjaluke.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručuju da refundacija urađenih testova nije predviđena, s obzirom na to da će ovo pravo finansirati tek kad bude usvojen program kojim se utvrđuju indikacije i način njegovog ostvarivanja.

– Takođe, Vlada RS treba da donese odluku o načinu finansiranju ovog programa. Kriterijume, inače, definiše zdravstvena struka, a definiše se i procedura odobravanja prenatalnih testova, gdje veliku ulogu imaju UKC RS i javne bolnice, dok je uloga FZO RS da finansira ovo pravo. Planirano je da se ova usluga radi u javnim zdravstvenim ustanovama – ističu za Srpskainfo u ovom fondu.

“Rokovi nisu probijeni”

Podsjećaju da je novim zakonom, koji je počeo da se primjenjuje krajem septembra lane, predviđeno i da parovi koji su imali dva neuspjela pokušaja VTO, treći pokušaj, ako žele, mogu da urade u nekoj od ustanova u inostranstvu.

– Zakon je precizirao da UO FZO, uz saglasnost resornog ministra, do 31. jula tekuće za narednu godinu donosi Program za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje. Dakle, situacija je slična kao i sa neinvazivnim prenatalnim testovima, a oba programa biće usvojena u zakonom predviđenim rokovima. Biomedicinski potpomognuta oplodnja obuhvata uspostavljanje medicinske indikacije, postupak stimulacije (terapija) i postupke u skladu s propisom kojim se uređuje ova oblast. Nakon što se usvoji ovaj program, potrebno je da Vlada RS donose odluku o načinu njegovog finansiranja. Međutim, opredeljenje Fonda je da ovaj program donese i prije predviđenog zakonskog roka. Tačnije, zakonski rok ni za jedan akt nije „probijen“ – poručuju iz FZO RS.

RAZOČARANI RODITELJI

Roditelji koji se bore sa sterilitetom i koji najbolje znaju kakve sve muke i odricanja prolaze na ovom putu, više su nego razočarani činjenicom da još nemaju mogućnost na treći besplatni pokušaj VTO van Srpske, iako je novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, koji to omogućava, na snagu stupio jesenas.

– Žalosno je da to zavisi od nekih pravilnika i programa, a još žalosnije da se oni još ne donose. A i kad napokon budu kreirani, neke od žena koje se bore za potomstvo napuniće 40 godina i više neće imati pravo na besplatan postupak VTO – naglašava za Srpskainfo predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ Istočna Hercegovina, Snežana Misita.

Prema njenim riječima, van pameti je da, iako imamo zakon, onima koji do donošenja pomenutih pravilnika urade VTO van RS ili prenatalni neinvazivni test, novac neće biti refundiran.

– Pa, ne može majka koja je sad trudna, da čeka mjesecima na donošenje nekog pravilnika, pa da tada radi ovaj test! Nažalost, kod nas se o pronatalitetnim mjerama priča samo pred izbore, a onda dugo vremena sve stoji na istom mjestu. Mi od takvih priča nemamo puno koristi – poručuje Misita.

 

 

(srpskainfo.com)

Povezane vijesti

Na odmorima zajedno, na časovima razdvojeni

admin

Osnovna škola koju ove godine nije upisao nijedan prvačić

admin

Porodica Kovač pravi čuda od svog sira: Napravili bum sa šarenom kravicom

admin