Pulmolozi upozoravaju: Elektronske cigarete štetne po zdravlje mladih

Podijeli članak:

Prodaja elektronskih cigareta nije zakonski zabranjena maloljetnim osobama u Republici Srpskoj. Prosvjetni radnici apeluju na donošenje zakonskog ograničenja, jer je sve veći broj učenika koji koriste elektronske cigarete. Pulmolozi upozoravaju da su štetne po zdravlje, što su pokazala i istraživanja studenata hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Prosvjetni radnici na razne načine pokušavaju da kontrolišu pušenje kako klasičnih tako i elektronskih cigareta u školama. Osim pojačanih dežurstava nastavnika i video nadzora, uvedene su i evidencione liste odlaska u toalet tokom časa.

IVANA LJUBOJEVIĆ, direktorica OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” 

“Sada je izazov da se to radi u učionici i postavi na neku od mreža. Neki roditelji čak smatraju da kad ih upozorimo da je dijete viđeno sa elektronskom cigaretom smatraju da su zdrave i da nisu štetne.”

U Inspektoratu Republike Srpske ističu da elektronske cigarete i nargile nisu prepoznate kao duvanski proizvodi i za njihovu prodaju đacima nema zabrana i novčanih kazni kao za klasične cigarete.

DUŠANKA NIKOLIĆ, glasnogovornica Inspektorata RS

“Zakoni koji regulišu proizvodnju i promet duvanskih proizvoda ne prepoznaju elektronske cigarete kao vrstu proizvoda koja bi bila zabranjena za prodaju licima mlađim od 18 godina, jer elektronske cigarete nisu proizvod nastao preradom biljnog duvana.”

Iako proizvođači tvrde da zamjenske aromatične cigarete ne izazivaju zavisnost i da nisu štetne po zdravlje, pulmolozi tvrde suprotno. Ističu da svaka materija koju unosite u pluća izaziva upalnu reakciju i dovodi do neželjenih efekata.

MIRKO STANETIĆ, pulmolog na UKC-u Banja Luka

“Moguće da reaguju u obliku asmatskog napada , spazma , u obliku nekontrolisanog kašlja, gušenja sve što druge inhalatorne materije mogu da izazovu. Sve ono što se udiše u pluća bezrazložno može izazvati štetne posljedice po pluća.”

Opširnije u prilogu:

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...