Puki izgubio nokautom u borbi za titulu svjetskog prvaka, tvrdi da je pokraden: “Sudija je slijep!”

Podijeli članak:

Najbolji bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo alias Iron Puki je izgubio u borbi za titulu prvaka svijeta u WBA organizaciji od Firata Arslana tehničkim nokautom u šestoj rundi.

U borbi koja je održana u njemačkom Göppingenu pred 6.000 gledatelja u EWS-Areni Puhalo je bio u knockdownu jednom u drugoj rundi, a potom tri puta u šestoj nakon čega je sudija u ringu prekinuo borbu.

Nakon meča Puhalo je poručio da je pokraden, te da ga je protivnik udarao u potiljak, što je strogo zabranjeno po pravilima.

“Borio sam se kao lav cijeli meč, ali nisam mogao protiv sudije u ringu koji je slijep. Ovo je boks, a ne ulična tuča. U boksu postoje pravila, a udarci u potiljak su zabranjeni. Drago mi je da ima snimak i da svi to mogu vidjeti. Bio sam bolji do prekida. Ovakve stvari uništavaju sport. Poslije borbe me nisu htjeli ni odvesti do bolnice, već sam privatno sam morao da odem i sve platim, naravno”, kazao je Puki i nastavio:

“Uložit ćemo žalbu WBA-u sa video snimkom, slikama i nalazima. Meni je pukla bubna opna, a potiljak mi je nateknut. Udarci u potiljak mogu biti kobni jer prije nekoliko godina jedan borac je u borbi za WBC prvaka dobio udarac u potiljak od kojeg je ostao trajno paralizovan. Bio sam na dvije konvencije i tamo se uvijek mnogo govori o zdravlju boraca, da je ono na prvom mijestu. Ne govorim ovo da bi me neko žalio. Ja sam fajter, ako sam slabiji, trebam izgubiti, ali pravila važe za sve, a ne samo za goste, a domaćini mogu raditi šta žele. Firat Arslan je odličan borac, želim mu sve najbolje, ali pravila se moraju poštovati. Možda su ga emocije i navijanje ponijeli, razumijem to, ali to ne znači da se možeš tući kao na ulici. Ovo je boks, sport sa pravilima a ne ulična tuča”, kaže Puki i dodaje kako je tokom šest odboksovanih rundi on bio bolji borac.

“Na bodove sam bio bolji i više sam rundi dobio od njega. Dobio je ozbiljne batine, a ja njegove udarce nisam osjetio. Ali protiv prljavih udaraca nisam se mogao nositi. Nekoliko puta sam skretao pažnju sudiji, a on umjesto da opomene ili da javnu opomenu mom protivniku, on je meni brojao. Ovaj sudija treba biti trajno suspendovan jer ne čini dobro ovom sportu, degradira ga a neko može ostati invalid radi njegovih nesmotrenih poteza i nesportskih udaraca”, poručio je razočarani 35-godišnji Puhalo koji je sada na skoru od 23 pobjede i 2 poraza.

Njegov protivnik je nakon meča i osvojene titule svjetskog prvaka, četvrti put u karijeri, poručio da završava karijeru.

“Završavam karijeru iako sam u boljoj formi sada nego 2007. godine kada sam prvi put postao prvak. Zahvaljujem se svima koji su uvijek vjerovali u mene. Još jednom su me unaprijed otpisali, ali sam pokazao da vrijedim”, rekao je 53-godišnji Arslan koji je u karijeri ostvario 55 pobjeda, 9 poraza i tri neriješena ishoda.

 

 

(Klix)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...