PU Jajce: Upozorenje za požare

Podijeli članak:

‘- Poštovani sugrađani,

svjedoci smo proljepšanja vremena u nekoliko prethodnih dana, za koje je karakteristično uređenje bašta i vrtova, te paljenje suhe trave i korova, koje je već izazvalo više nekontroliranih požara.

Da bi izbjegli neželjene posljedice po imovinu i ljude, ovim vas putem upozoravamo da ste dužni poduzeti sve neophodne mjere i radnje, kako bi izbjegli širenje nekontrolirane vatre i izbijanja neželjenih požara i dovođenja u opasnost imovine i života ljudi.

Skrećemo pažnju da je općinskom odlukom stožera Civilne Zaštite, trenutno zabranjeno paljene vatre na otvorenom prostoru i novčano je kažnjivo izazivanje požara, a ovisno o visini nastale materijalne štete i ugroženosti imovine, policija poduzima mjere iz svoje nadležnosti i novčano kažnjava i procesuira sve počinitelje.

Upozoravamo da je prethodnih dana na području nadležnosti PU Jajce, a prvenstveno zbog neodgovornosti pojedinaca izazvano desetak većih požara na području Općina Jajce i Donji Vakuf, zbog zanemarivanja opasnosti prilikom paljenja suhe trave, korova ili niskog rastinja.

Pri tome je nastala značajna materijalna šteta na šumama, voćnjacima, te na imovini građana (kućama, gospodarskim i pomoćnim objektima, kao što su i najnoviji slučajevi izazvanih požara zadnjih dana, na području Jajca i D.Vakufa.

Također, molimo odgovorne građane da o svakom uočenom požaru, ili naznakama da bi do požara moglo doći, obavijeste vatrogasce na besplatni broj telefona 123, ili policiju na 122, kako bi mogli pravovremeno reagirati i zaštiti imovinu i javna dobra građana, te poduzeti mjere na otkrivanju i procesuiranju odgovornih.

 

Vaš načelnik Bare Pršlja

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...