PU Jajce: Provedimo dostojanstveno božićne blagdane i mirno novogodišnje praznike

Podijeli članak:

Poštovani građani informiramo Vas da PU Jajce i njene org. jedinice PS i ove godine provode Planove pojačanih mjera i radnji, povodom nastupajućih Božićnih blagdana i Novogodišnjih praznika, počevši od 20.12.2022.god. do 9.1.2023. godine.

Naša operativna saznanja ukazuju da je pred nama period u kojem bi moglo doći do pojačanih aktivnosti krimogenih osoba, povezanih s izraženom problematikom izvršenja kaznenih djela KD, teških krađa i provala u kuće i stambene objekte, razbojništava, prijevara, krađa motornih vozila, kao i pojačane upotrebe pirotehničkih sredstava, oružja i drugih vrsta minsko-eksplozivnih sredstava i naprava, te pojačano konzumiranje alkohola i drugih narkotičkih sredstava.

Procjenjujemo da na opisani način, može doći do narušavanja sigurnosne situacije, javnog reda i mira, kršenja prometnih propisa i drugih nezakonitosti u ponašanju organiziranih grupa i pojedinaca, što bi moglo dovesti do usložnjavanja sigurnosne situacije i ugroženosti života i imovine građana.
Sve ukazuje na hitnu potrebu zajedničkog djelovanja policije i građana u poduzimanju pojačanih mjera i planskih radnji, kao i podizanju svakodnevne svijesti o odgovornom ponašanju svih nas, a sve u cilju stvaranja povoljnih uvjeta i optimalnog sigurnosnog ambijenta, koji će garantirati potpuni osjećaj sigurnosti svih ljudi i njihove imovine.

Naši inspektori i policajci svakodnevno preveniraju, upozoravajući neodgovorne građane na opasnosti i pojavne oblike asocijalnih ponašanja, posebno maloljetnu djecu, kako bi iste upozorili na opasnosti od zloupotrebe oružja, streljiva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade, kao i nedozvoljenog konzumiranja alkohola i opijanja.

Upozoravamo da je u skladu s važećim Zakonom o eksplozivnim tvarima, promet ovim sredstvima zabranjen bez odobrenja MUP-a. dok je prodaja dopuštena samo punoljetnim osobama, a istovremeno njihova upotreba kažnjiva, kao prekršaj i propisano kazneno djelo.

Savjetujemo roditeljima, maloljetnicima i djeci posebno da je najbolja preventiva nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer ste već pokazali da se blagdani mogu proslaviti i drugačije: puno ljepše, ugodnije i prije svega – svečanije, kao što je to bilo prošle godine .

Svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti želimo sretan Božić i nastupajuće božićne blagdane, te svim građanima sretnu i uspješnu Novu 2023.godinu, sa željom da ih provedu u miru, zdravlju i sreći, kako to i dolikuje civiliziranim kulturama i našoj cjelokupnoj zajednici.

 

Vaša policija!

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...