Search
Close this search box.

Psihologinja Alma Mahmutović o vremenskim oscilacijama: Promjene temperature dovode do anksioznosti

Podijeli članak:

Temperaturne oscilacije, koje su posljednjih dana veoma česte, iako najviše utječu na pacijente koji boluju od različitih hroničnih bolesti, mogu biti neugodne i za najzdraviji organizam. Razlika u temperaturi od deset stepeni u plusu ili minusu predstavlja stopostotno opterećenje za zdrav organizam.

Psihologinja Alma Mahmutović pojasnila je kako te temperaturne oscilacije, a koje su česte u proljeće, utječu na organizam i kako sebi pomoći.

– Zbog čestih oscilacija u vremenu javlja se proljetni umor koji je ciklični moment. Svake godine izražavamo različite simptome poput razdražljivosti, pada imuniteta, koncentracije, određenog umora te nemogućnosti da uspostavimo harmoniju i balans. Uzrok za sve to je pad hormona serotonina koji smo iscrpili tokom zime, a tu je povećanje dnevne svjetlosti zbog koje ostajemo duže budni u odnosu na zimu – kaže Mahmutović.

Jednostavno rješenje, dodaje, jeste prihvatiti to određeno stanje u ovim vremenskim oscilacijama i shvatiti da će sve proći.

 

Mahmutović: Različiti simptomi. Facebook

Potražiti pomoć

– Ukoliko osjećate neke određene simptome poput anksioznosti i nemira, a ne znate kako tim upravljati, tada je najvažnije potražiti stručno lice koje će vam na najbolji način dati korisne savjete. Također, mnogi ljudi, posebno meteoropati, ovo vrijeme baš osjete te je zbog toga važno da se uspostavi balans u ishrani kako bi ojačali tijelo – navodi Mahmutović.

U životu, dodaje, treba shvatiti da je sve prolazno i da se moramo početi nositi s određenim vremenskim uvjetima više zbog nas samih jer, kada budemo dobri sebi, bit ćemo dobri i ljudima oko sebe.

Jaki udari vjetra

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je narandžasti meteoalarm zbog jakog južnog vjetra. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da će narandžasti meteoalarm na snazi biti 27. i 28. marta. Upozorenje se izdaje za područje Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne te djelimično za centralna područja. Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-70 km/h.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....