Search
Close this search box.

Psiholog savjetuje roditeljima na koji način da djeci pokazuju ljubav

Podijeli članak:

Ljubav je ključna za zdrav odnos roditelja i djece. Važno je da roditelji pokazuju ljubav svojoj djeci jer im to daje osjećaj sigurnosti i vrijednosti. Kada djeca znaju da su voljena bez obzira na sve, razvijaju samopouzdanje i emocionalnu stabilnost, što je važno za njihov rast i razvoj. Stoga je dječji psiholog i edukatorka za odgoj, Jaimie Bloch, otkrila četiri načina na koje roditelji mogu pokazati djeci ljubav.

Dijeljenje uspomena: “Ovo će stvoriti osjećaj pripadnosti, važnosti i identiteta. Možete dijeliti sjećanja na trenutke kad su vaša djeca još bile bebe, kako biste ih mazili da zaspu ili njihove prve korake”, ističe psihologinja.

Isticanje njihovih snaga: To pokazuje naše povjerenje u njihove sposobnosti i jača njihovo samopouzdanje. Takođe stvara pozitivno raspoloženje u domu.

Davanje komplimenata: “Prepoznajte nešto konkretno što je vaše dijete dobro napravilo ili neku pozitivnu osobinu koju posjeduje. N primjer: ‘Stvarno me impresioniralo kako si danas riješio/la taj problem. I ja bih volio/voljela pokušati na taj način'”, savjetuje psiholog.

Praktikovanje afirmativnih riječi: Ovo mogu biti izravne afirmacije poput “Volim te” ili korištenje nježnih izraza ili nadimaka. Na primjer: “Ti si mi tako poseban/na. Volim biti tvoja mama/tvoj tata.”

 

 

(Index.hr)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...