PSBiH: Ustavnopravna komisija nije podržala amandmane SDP-a na Ustav BiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržala prijedlog četiri amandmana na Ustav BiH koji su predložili poslanici iz kluba SDP-a BiH.

Ti amandmani predviđaju da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer.

Također, predlažu uvođenje predsjednika i potpredsjednike BiH koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi bili direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija nije podržala ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović.

Tim izmjenama i dopunama institut mirovanja mandata se uvodi u izborno zakonodavstvo BiH.

Predlođenim izmjenama i dopunama daje se mogućnost da izabrani član u zakonodavnom organu vlasti na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje

izvršne funkcije, s tim da će za to vrijeme njegov mandat zastupnika biti u mirovanju, dok se za vrijeme mirovanja njegov mandat dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje je osoba čiji je mandat umirovljen – izabran.

Podržana je poslanička inicijativa, Damira Arnauta kojom se predlaže nadležnim institucijama entiteta, kantona i općina u svim dijelovima BiH da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove koje trenutno nose nazive po osobama ili organizacijama koje su u bilo kojem trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacionim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale zamijene imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od Centra ‘Yad Vashem’.

Nije podržana inicijativa Šemsudina Mehmedovića da se u Parlamentarnoj skupštini BiH započne ponovo procedura javnog oglašavanja, ponude, odabira i usvajanja teksta himne Bosne i Hercegovine.

Članovi komisije nisu podržali dvije inicijative koje je predložila predsjedavajuća komisije Alma Čolo.

Prvom inicijativom predlagala je da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje Privremenu komisiju za izradu Prijedloga zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

U drugoj je Čolo predlagala da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje Privremenu komisiju za izradu Prijedloga amandmana na Ustav BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, radi usklađivanja s presudama Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić protiv BiH i presudama Ustavnog suda BiH koje se odnose na Izborni zakon BiH.

BHRT