PS BiH: Zastupnički dom o inicijativi za smjenu Vijeća ministara BiH-uživo na BHRT i bhrt.ba

Na zahtjev opozicionih stranaka u Federaciji BiH, poslanici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da se izjašnjavaju o povjerenju Vijeću ministara BiH. Sjednica počinje u 12 sati.

[embedded content]

Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB), zbog toga što, kako su naveli, ovaj saziv Vijeća ministara BiH po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ima najlošiju ocjenu u regionu.

Također podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, te navode da bi BiH ovim tempom još najmanje deset godina trebalo da EU odobri kandidatski status.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran,da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a tražili su i razmatranje zahtjeva za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organiziranja igara na sreću.

Zastupnici će razmatrati i prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata” koje podrazumijeva pravo zastupnika da, pod određenim okolnostima stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

Zastupnici Kluba SDP-a BiH predložili su i na dnevni red današnje sjednice uvršteno je i razmatranje amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “aprilski paket”.

Amandmanima se, između ostaloga, predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Na dnevnom redu je i Informacija Centralne izborne komisije BiH o pokušajima izbornih prevara putem glasanja poštom izvan Bosne i Hercegovine, te preduzetim mjerama i planom daljnjih mjera za sprečavanje izbornih prevara, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o nekoliko zastupničkih inicijativa od kojih se neke odnose na usvajanja teksta himne BiH, imenovanje Privremene komisije za izradu zakona o državnoj imovini, a jednom od njih bit će upućen zahtjev prema Ministarstvu civilnih poslova da započne direktne pregovore o nabavci vakcina protiv COVID-19.

BHRT