Search
Close this search box.

Prvo javno predavanje ”Sarajevo i njegova okolina u prahistorijsko doba” u Brusa bezistanu

Podijeli članak:

JU Muzej Sarajeva kao čuvar kulturne, materijalne i nematerijalne baštine na području glavnog grada Bosne i Hercegovine namjerava u narednom periodu organizovati ciklus javnih predavanja koji će nastojati široj javnosti prikazati različite segmente iz bogate kulturne historije Sarajeva i njegove šire okoline.

Kako je sopšteno iz ovog muzeja, ovaj ciklus će tako obrađivati teme iz historije, arheologije, historije umjetnosti, arhitekture, pozorišta, filma, muzike, etnologije, antropologije, ali i drugih oblasti, a koje svojim sadržajem i tematikom obuhvataju kulturno – historijsko naslijeđe Sarajeva.

“Ova javna predavanja ne žele biti sama sebi svrsishodna, već je cilj je kroz naučno – popularan stil izlaganja približiti različite teme iz bogate historije sarajevskog kraja stanovništvu svih uzrasta”, navodi se.

Prvo javno predavanje iz ovog ciklusa održati će se večeras u 20 sati u Brusa bezistanu, na temu „Sarajevo i njegova okolina u prahistorijsko doba“, a predavači će biti: muzejski savjetnik, Adnan Muftarević, voditelj arheološke zbirke (JU Muzej Sarajeva) i prof. dr. Adnan Kaljanac (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet u Sarajevu).

Adnan Muftarević će u svom predavanju u kraćim crtama izložiti koji se to predmeti iz prahistorijskog razdoblja nalaze u Arheološkoj zbirci JU Muzej Sarajeva, te njihov historijat, dok će Adnan Kaljanac nakon njega održati predavanje o životu stanovnika na prostoru sarajevskog polja u prahistorijskom periodu. Moderator na prvom javnom predavanju će biti dr. sc. Edin Veletovac, kustos jevrejske zbirke (JU Muzej Sarajeva).

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policija Salcburga intervenisala je jutros po prijavi da je mladić (19) iz Bosne i...

Ljetovanje u Hrvatskoj mnogima je postalo preskupo, a pojedinim Hrvatima i nedostižno.

Od sada samo uz odobrenje kretanje šumom i šumskim putevima za određene kategorije obavještavaju...

Mladi se ipak vraćaju na selo. Dva mladića iz Bijeljine prije manje od godinu...

Bosanskohercegovački napadač Ermedin Demirović je asistencijom debitovao za Stuttgart u prijateljskom susretu protiv Fortune...

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...