Prvih 100 dana rada načelnika opštine Mrkonjić Grad

-Odlučio sam da privih 100 dana mog rada i služenja zajednici prikažem vama, jer vi ste oni zbog kojih radim ovaj, ni malo lak, posao. Uzimajući u obzir situaciju sa virusom korona, te činjenicu da je 100 prvih dana moga rada u zimskom periodu godine, kada je teško da se obavljaju vanjski, građevinski radovi, rekonstruišu ulice i slično, pokušću da što detaljnije približim i prikažem moje aktivnosti.

U ovih 100 dana, sastao sam se sa ministrima u Vladi Republike Srpske, sa kojima sam razgovarao o važnim stvarima za našu zajednicu. Tako sam sa ministrom uprave i lokalne samouprave razgovarao o Zakonu o lokalnoj samoupravi, stepenu razvijenosti Mrkonjić Grada, a sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razgovarao sam o godišnjem Programu za podsticaje, sirani u Podrašnici, te uređenju vodotokova na području naše opštine. Uz to, sastao sam se i sa Aleksandrom Sofićem, pokrajinskim sekretarom za regionalni razoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodina i ministrom spoljnih poslova u Vladi Srbije Nikolom Selakovićem.

Ugostio sam načelnika opštine Jajce, a posjetio sam grad Trebinje, te načelnike susjednih opština Jezero i Kneževo, sa kojima sam razgovarao o međusobnoj saradnji u mnogim oblastima i budućim projektima.

Sastao sam se i sa vjerskim zvaničnicima, njegovim Preosveštenstvom Episkopom bihaćko-petrovačkim i rmanjskim g. Sergijom, Muftijom banjalučkim Nusretom  ef. Abdibegovićem, te sa župnikom Anušićem.

Obilježili smo sve važne datume, poput 9. januara Dana Republike Srpske, Bogojavljenja i po prvi put organizovali plivanja za časni krst na Balkani, te Dana opštine, 04. februara i 25. godišnjicu povratka stanovništva iz izbjeglištva.

Održali smo tri sjednice Skupštine opštine, na kojima smo usvojili Budžet od 12.227.000,00KM, te donijeli važne Odluke koje sam predložio, poput besplatnog prevoza za sve učenika, stipendije za sve redovne studente, novčane nagrade studentima generacija prvog ciklusa studija, nagrade najboljim studentima sa područja opštine, jednokratna novčana pomoć doktorantima sa područja naše opštine, inicijativa za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, dopunska prava borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Odlučili smo da ulažemo u mlade, u njihovo obrazovanje, kulturu, sport i  projekte. I to u iznosu od čak 1.137.800,00KM.

Počeli smo sa realizaciom sporazuma sa UNDP o rekonstrukciji i utopljavanju objekata (Centra za socijalni rad, zgrade Crvenog krsta i Srednjoškolskog centra), gdje je Opština učestvovala sa 300.000,00KM, a UNDP sa 100.000,00KM. Započeli smo i sa rekonstrukciom prostora Zelene pijace, za šta je planirano 76.000,00KM. Predviđeno je  da se jedan dio pijace asfaltirata, dok će drugi biti popločan betonskim kockama. Radiće se nove tezge, ograda i rasvjeta, a planirana je i sanacija mokrih čvorova. Potpisao sam i ugovor za postavljanje video-nadzora na teritoriji opštine u cilju povećanja bezbjednosti stanovništva, za šta je iz opštinskog budžeta izvdojeno  oko 80.000,00 KM.

Bavili smo se i ekologijom, pa smo izradili Elaborat o uređenju i čišćenju korita Crne rijeke, a otpočele su i ekološke aktivnosti u sklopu projekta ′′Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive ′′ koji sprovodi opština Mrkonjić Grad sa partnerima. Projekat „Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive“ provodi se u okviru šireg projekta Evropske unije EU4Business u Bosni i Hercegovini i finansira ga Evropska unija u iznosu od 192.000 eura, dok ukupna vrijednost projekta iznosi više od 240.000 eura.

Nakon zemljotresa koji se desio krajem prošle godine, odlučio sam da pomognemo opštini Kostajnica sa dva kamiona građevinskog materijala, a posjetio sam i porodice povodom pravoslavnog Božića i katoličkog Uskrsa. Obišao sam i pomogao porodici Kovačević koju je u kratkom vremenskom periodu dva puta zadesila poplava usljed izlijevanja Crne rijeke iz korita. Odmah sam angažovao lokalnu firmu „Šik-Turs“ koja je pristupila sanaciji štete. Kada je počeo proces imunizacije stanovništva, pomagao sam medicinskom osoblju i tako dao svoj doprinos u borbi sa virusom korona, pored redovnih aktivnosti Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Redovno sam sa svojim saradnicima razmatrao svaki zahtjev koji je stigao u opštinsku upravu, a nisam zaboravio ni na važnost informisanja javnosti pa sam gostovao na RTRS i lokalnom Šik radiju.

Obavio sam 228 pojedinačnih razgovora sa građanima, koji su me iz prve ruke informisali o raznim problemima, ali uputili i na pozitivne stvari.

Hvala vam što pratite i podržavate moj rad, a samo zajedno možemo da naš Mrkonjić Grad učinimo još ljepšim mjestom za život.

Živi i zdravi bili, poručio je dr. Dragan Vođević, načelnik opštine Mrkonjić Grad.